№47. гр. Асеновград – Асенова крепост

Асенова крепост

Асенова крепост

Когато чуете за Асеновград ласкателното название „Малкият Ерусалим“, не бързайте да отдавате това на местния патриотизъм, защото то напълно отговаря на истината за тази свещена порта към Родопите – заради християнските традиции, деветте действащи църкви, 42-та параклиса и петте манастира в неговите околности.
Туристическите справочници представят общината, чийто център е Асеновград, най-вече като удобен изходен пункт за посещение на Западните Родопи. Преди да продължите към планината обаче, първо разгледайте крепостта „Петрич“, по-известна като Асеновата, която големият писател Николай Хайтов с право определя като „величава, чутна в миналото твърдина, от която еднакво са се възхищавали и защитници, и врагове“.
Крепостта е кацнала върху чука, висока повече от сто метра, над река Асеница, което навремето я правило изключително трудна за превземане. Очевидно тук е имало укрепен пункт още по времето на траките, но позицията й става стратегическа най-вече през Средновековието. Особено по времето на цар Иван Асен Втори, който я разширява. Поради което носи и неговото име, запазен надпис потвърждава това.
Най-добре съхранената сграда е крепостната черква „Света Богородица Петричка“ – едно от най-ценните творения на църковната архитектура по нашите земи. От самата крепост не е останало кой знае колко, но и това, което се вижда, е достатъчно внушително и дава представа за значимата й роля в миналото. Намерените фрагменти от керамика, оръжия, монети и сечива са ценни свидетелства за живота, кипял тук някога. Днес от нея лъха не войнственост, а по-скоро романтика, защото от върха на калето се откриват прекрасни панорами към Родопите и към града.

Източник: Официален сайт на БТС – 100 НТО


GPS координати: 41.986343, 24.873371

Печата се намира в църквата.


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.