крепостта Букелон

Posted by on май 29, 2015

26_3ebe266cПланиран за посещение :-)

Разстояние от София: 320 км

Време за пътуване: 4 ч 15 мин

GPS координати: 41.853544, 26.546851

Информация: Крепостта е разположена върху неголям хълм над с. Маточина, чиито склонове са труднодостъпни, а на места напълно недостъпни, освен от юг, откъдето идва пътят откъм селото. Билото на хълма е сравнително плоско и наподобява малко плато.
Над стръмните склонове на хълма личат останки от стара укрепителна стена, ограждаща платото. В специализираната литература тя е определяна като римска „кастра“, изградена в опус микстум, охраняваща периметъра на град Адрианопол (дн. Одрин).
По платото личат и някои съоръжения и обекти като водосъдържател, места с култово предназначение и други сферични вдлъбнатини в скалите.
Сравнително добре запазена е висока средновековна кула от ХII-ХIV в. , тип донжон. Височината на останките на кулата е около 18 m и те представляват величествена гледка, изпълвайки панорамата в региона. Разположена е в южния край на хълма, охранявайки единствения достъп до платото и единствения коларски път. Според наблюденията на изследователя на градежа, проф. д-р арх. Стефан Бояджиев от БАН, кулата е изградена върху останки от античната оградна стена, запазени на височина от 1,80 м към момента на средновековния градеж.

Полезна връзка: крепостта Букелон

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар