До Дубровник и назад – ден трети

Posted by on октомври 11, 2013

Ден трети, 03 май лето господное 2009.

Продължение от До Дубровник и назад – ден втори.

Какво може да се каже за Дубровник?

„Или много, или нищо“

Събуждам се към 8:30. Спал съм като заклан и дори завивките не съм смачкал. Оглеждам се. Семейството спи непробудно. Измъквам се тихо изпод завивките и излизам на терасата. Хладно е. Небето е покрито с тежки сиви облаци, а над морето се стеле утринна мъгла.

03_0010_harvatska_dubrovnik_izgled_ot_kvartirata

Проклинам късмета си на ум (планирали сме да останем само два дни и днешният е определен за разглеждане на Дубровник). Прибирам се в стаята за да си облека нещо по-топло. Докато си правя кафе, размишлявам над алтернативните варианти в случай, че времето се доразвали и започне да вали. След малко и останалите членове на семейството се разбуждат.
Квартирата ни е стая от новопостроена къща,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

с много голяма тераса с изглед към старият град и остров Локрум.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Хазаите са възрастни мъж и жена, със слаби познания по английски. Докато си приготвяме сутрешният тоалет, те ни поканват в кухнята, която се споделя с останалите 2 стаи давани под наем. Срещу допълнително заплащане, можем да се възползваме и от импровизирана закуска приготвяна на място от хазайката. Имаме все още от провизиите за из път и отказваме. В кухнята се засичаме с младо семейство авантюристи от Япония. Те са отседнали в Дубровник за 10 дни (това им беше третият). Разприказваме се и те (на перфектен английски) ни разказват за огромната европейска обиколка, която са предприели и на която са посветили 2 месеца. Обсъждаме навъсеното време (и в тяхната програма днес е ден посветен на старият град) и споделяме притесненията си, дали ще можем да осъществим заплануваната обиколка на крепостната стена. В един момент, в рамките на десетина минути, времето се оправя като с вълшебна пръчка,  облаците се разкъсват и изчезват. Слънцето мигновено огрява старият град и той започва примамливо да ни позира за първи снимки. Не губя време грабвам фотоапарата и правя няколко кадъра.

03_0014_harvatska_dubrovnik_izgled_ot_kvartirata

През това време семейството приготвя една раничка с неща от първа необходимост (вода, Travel Guide, енергиини десерти, GPS, …) и вече е готово за покоряване на  крепостта.

Часът е 10:30 и е време да се отправим към целта на нашето посещение: старият град на Дубровник или както го наричат в рекламните брошури „Перлата на Адриатика“.
При пристигането ни предишната вечер бях твърде уморен и изнервен за да размишлявам над коректността на описанието на квартирата в сайта за резервации, но сега установявам един интересен детайл. В описанието на локацията и пише: „на 300-та метра от старият град“, и тя действително е на 300 метра, но… по-вертикала. Тръгваме ентусиазирано по „Ulica Matije Gupca“, която стръмно се спуска към крепостта.

03_0055_harvatska_dubrovnik_izgled_ot_kvartirata

Както се разбра предишната вечер, въпросната „улица“ е стълбище с безброй много стъпала (не ме питайте колко точно, опитах се да ги броя, но скоро се депресирах и отказах) свързващо старият град с главния околовръстен път минаващ няколко стотин метра над него. Наближавайки площада в долният край на „улицата“ през главата ми минава болезнената мисъл: „на връщане ще трябва да се катерим обратно нагоре, а тогава най-вероятно ще е жега, а ние ще сме уморени“.

03_0070_harvatska_dubrovnik

Затрайвам си за да не деморализирам групата и с бодра крачка ги повеждам към източният вход на крепостта, където се намира и едно от двете пристанища на Дубровник.

03_0105_harvatska_dubrovnik

На времето то е служило за търговия и отбрана, но в днешни дни има по-скоро туристически функции за гостите на Дубровник, като и за домуване на лодките на местните жители. В подножието на подпорната стена се вижда разхвърляно и не особено чисто „рибарско селище“ или импровизирана лодкостроителница.

03_0175b_harvatska_dubrovnik

Поемаме по алеята над пристанището водеща към входа.

03_0090_harvatska_dubrovnik

От всякъде сме заобиколени от растителност характерна за по-южните райони (явно климатът и през зимата е доста мек).

Преминаваме през подвижният мост и започваме нашата разходка из старинен Дубровник.

03_0180_harvatska_dubrovnik

За самият град е изписано много и едва ли ще успея да добавя нещо, освен личните си впечатления и преживявания. Ако в момента трябва да опиша Дубровник с една дума, тя ще е „впечатляващ“. Интересното на градът е, че в него съжителстват лъскави туристически обекти и жилища на обикновени хора, прекарващи ежедневието си тук. Наред с величествените готически постройки в полезрението на туристът попада и простряното пране на съседните къщи.

03_2740_harvatska_dubrovnik

Обстановката много ми напомня стрия Несебър или Созопол (от времето преди мутрофикацията им). Това създава една много интересна и приятна (поне според мен) обстановка и човек може да се потопи и усети духа на града.

Поемаме по павираните с бял камък улици. Според картата в „Туристическият ни справочник“, разполагаме с три възможни маршрута – къс, среден и дълъг с продължителност окло 5 часа.

Dubrovnik_plan stari grad

Както се досещате избираме дългият (нали сме дошли да разглеждаме), обикалящ целият град по крепостната стена и посещаващ всевъзможни „забележителни“ кътчета в неговата вътрешност. Малко преди да се качим на стената за да направим планираната обиколка на целият град попадаме на информационна табела пресъздаваща разрушенията понесени от града по време на Войната за независимост на Хърватия срещу бивша Югославия, когато градът е бил бомбардиран и обект на масиран минометен обстрел от възвишенията над него.

03_0190_harvatska_dubrovnik

Легенда

Легенда

Почти няма сграда или улица непострадала от тази варварщина.

След приключването на войната с помощта на ЮНЕСКО започва мащабен проект за реставрацията на града в автентичният му вид. Един малко известен факт е, че за възстановяване на паважа пострадал при бомбардировките, отново е отворена кариерата (преустановила работа преди повече от 100 години), от която в миналото са доставени камъните за настилката.

03_3050_harvatska_dubrovnik

В днешни дни повечето от следите са заличени, но все още в югоизточната част има невъзстановени сгради.

03_1760_harvatska_dubrovnik

03_1100_harvatska_dubrovnik

Изкачваме се на крепостната стена по една стръмна и тясна каменна стълба (тук всичко е от камък и желязо) и градът се разстила под нас като на длан.

03_0520_harvatska_dubrovnik

Гледката е пленителна – ярко червени покриви на фона на лазурното море. В „Туристическият ни справочник“ е описано, че Дубровник е основан при сливането на два града — Лаус, разположен по южно на малък остров и Дъбрава, построен в подножието на гористият хълм. През 12 век, ивицата плитчини между двете части е засипана, и селищата се обединяват. Новопостроеният площад (засипаната плитчина) е павиран през 1468 г. и в днешно време носи наименованието ul. Placa. Той се простира през цялата крепост от изток на север, като разделя градът на две условни части (северна и южна).

03_0860_harvatska_dubrovnik

Денят е напреднал и градът все повече се изпълва с туристи.

Гледани отгоре, къщите изглеждат подредени в успоредни редици, като между тях са сгушени тесни сенчести улички (в по-късен етап от разходката оценяваме високо, това градоустройствено решение, раздаващо благодатна хлад и пазещо ни от знойното слънце).

03_2100_harvatska_dubrovnik

В далечината се вижда огромен туристически лайнер (истинските му размери осъзнаваме едва по-късно) и две жълти моторни лодки (напомнящи спасителни лодки на петролен танкер) сновящи между него и пристанището и превозващи поредната порция ентусиазирани туристи.

03_0176_harvatska_dubrovnik

Обиколката ни продължава по самият ръб на крепостната стена.

03_0470_harvatska_dubrovnik

Движим се обратно на часовниковата стрелка и първо достигаме до „Minčeta Tower“ – символ на непобедимостта на Дубровник.

Кулата е построена от местен строител с помощта на италиански инженери, изпратени специално от папа Пий II през 1463 г., в разгара на турската заплаха. Дебелината на стените от външната страна достигат впечатляващите 6 метра. Името на кулата произлиза от името на Menčetić семейството, което притежавало земята, върху която е построена кулата. Със своята височина и впечатляващи размери, кулата доминира в северозападната част на града, като се явява и най-високата точка на града.

03_0250_harvatska_dubrovnik

От най-горната и площадка се разкрива пленителна и незабравима панорама към крепостта и околностите и.

03_0550_harvatska_dubrovnik

Докато се катеря нагоре надолу и обикалям кулата от всичките и страни, в опит да намеря „най-добрата гледна точка“, давам кратка почивка на семейството.

03_0590_harvatska_dubrovnik

Заглеждам се в прилежащите към старият град паркинги.

03_0580_harvatska_dubrovnik

В близост до старият град паркирането е кошмарно и ако човек случайно си намери място, то никак не е евтино. Максимално разрешеният престой е 4 часа, на цена от 5 куни на час (около 1,50лв. – вече сме свикнали и на по-солени цени в „синята зона“ на София).

03_2153_harvatska_dubrovnik

Слизаме от кулата и поемаме по западната стена на града.

03_0820_harvatska_dubrovnik

Възползвайки се от високата гледна точка, маркирам на картата обекти, който да посетим при разходката си из града. В далечината се вижда внушителният силует на йезуитската църква St. Ignatius. От тук прави впечатление един интересен архитектурен елемент, който трудно може да бъде забелязан от земята. Помпозната, готическа фасада, представлява само една тънка стена, построена пред църквата. Останалата част е значително по семпла и опростена.

03_0840_harvatska_dubrovnik

Докато вървим по стената над покривите на къщите, изведнъж синът ми се втурва и надвесва с фотоапарата през перилата. Тамън да му се скарам „че ще падне и ще се пребие“ забелязвам обекта на неговото внимание – гущер върху един от покривите.

03_0228_harvatska_dubrovnik

Направило ми е впечатление, че децата обръщат голяма внимание на дребните детайли. Докато ние вървим целенасочено, гледаме в далечината и се възхищаваме на монументалните форми, неговото внимание е привлечено от нещо съвсем дребно и незначително, на което ние не обръщаме никакво внимание и го приемаме за даденост.  Тогава си спомних мисълта, че „изяществото е в детайлите“ и вместо смъмряне, младият фотограф получава насърчителна похвала за проявена наблюдателност :-)

Продължаваме разходката, но вече придвижването ни е доста затруднено от множеството туристи, с който трябва да се разминаваме (според едни екскурзовод сега било спокойно и почти безлюдно). Не ми се мисли в разгара на туристическият сезон, как изглежда градът и алеите по стената.

03_0940_harvatska_dubrovnik

Вече се отказвам, да „дебна момента“ и да се опитвам да снимам кадри без хора.

Наближаваме Pila Gates – един от главните и изключително добре фортифицирани входове на града.

03_0781_harvatska_dubrovnik

03_2920_harvatska_dubrovnik

От височината на една от отбранителните кули се разкрива красива гледка към форт Lovrijenac (не ме карайте да го транскрибирам на кирилица), кацнал на 37 метра над морското равнище на скалите на отсрещния бряг.

03_1120_harvatska_dubrovnik

Според пътеводителят, който сме си изготвили предварително (споменатата в началото папка то около 50 листа А4 ;-) ),  форта е с много интересна история и в миналото е изиграл  основна роля за запазване на независимостта на Дубровник. В началото на XI век венецианците се опитали да изгради крепост на същото място, където в момента се намира форт Lovrijenac, за да подчинят Дубровник, но хората от града ги е изпреварил. В „Хрониките на Ragusa“ разкрива как крепостта е построена в рамките само на три месеца и когато венецианските кораби пристигнали, натоварени с материали за строителството на крепостта, били изключително изненадани от наличието на новоизградената крепост и се наложило безславно да се върнат обратно във Венеция.

Не случайно и до днес крепостта е известна с прозвището „Гибралтар на Дубровник“, тъй като заедно с мощната отбранителна кула форт Bokar тя е приклещвала входа на пристанището, като е осигурявала защитата на двата входа на града, както по море, така и по суша.

03_1051_harvatska_dubrovnik

Формата на форта е триъгълна с три тераси (нещо което не може да се забележи от към града), като крепостните стени са с много различна дебелина – от към морето, тя надхвърля 12 метра, докато към сушата е „едва“ 60 сантиметра. Доказателство за независимият дух на жителите на Дубровник е и надписа над входната врата на крепостта: „Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro“ (Свободата не се продава за всички съкровища на света).

Въпреки определено разпаленото ни любопитство и желание да го посетим, времето ни е ограничени и го оставяме в графата „друг път“.

03_0740_harvatska_dubrovnik

Часът наближава 12:30, а ние сме все още само на половината от обиколката по стената. Решаваме да ускорим крачка и да ограничим фотосесиите (нещо доста трудно постижимо в град като Дубровник).

Пътят ни продължава над югоизточният район на градът, където (както споменах в началото ) все още най-силно си личат следите от безумието извършено над града по време на войната. Районът е бил обстрелван както от възвишениятанад града, така и от кораби от морето.

03_1190_harvatska_dubrovnik

До колкото разбрахме, при разговорите ни с местни хора, всеки собственик на имот е трябвало да го възстанови в автентичният му вид със собствени средства. Тъй като това е бил по-бедният квартал на градът, а и едновременно с това най-пострадалият от бомбардировките, част от хората не са могли да ремонтират (построят наново) домовете си и в момента те са се превърнали в своеобразен паметник на преживеният ужас и нанесените разрушения.

03_1180_harvatska_dubrovnik

Обзети от тягостно чувство продължаваме напред. Подминавайки няколко стражеви кули, украсени с статуи на светци, достигаме южната стена на града.

03_1770_harvatska_dubrovnik

От тук разходката ни продължава покрай морето. Погледа се рее по безкрайната синева и само от време на време заливът се прекосява от бели моторници, от които лъха на мощ и лукс.

03_1647_harvatska_dubrovnik

От „висотата на положението си“ любопитно надничаме в дворовете на хората.  ;-) , където тече съвсем обикновен (бих казал дори селски, в добрият смисъл на думата) живот.

03_1350_harvatska_dubrovnik

Във вътрешните дворчета се различават лехи с колове  за домати или фасул. Да си призная това е само предположение, нямам си никаква представа какво се отглежда по тези ширини  ;-)

03_1570_harvatska_dubrovnik

Времето се е оправило, слънцето грее през облаците и вече няма нищо общо със сутрешният студ. Но много хубаво, не е на хубаво и скоро започва да става жега. За беда, стената е най-високата точка и човек няма къде да се скрие на сянка за да се поразхлади.

03_1500_harvatska_dubrovnik

Усещам, че положението започва да става напечено и интересът към заобикалящата ни красота и забележителности да намалява. Очаквам всеки момент семейството  да се размрънка, че вече е уморено и му е горещо. Като опитен водач на глутница изпреварвам събитията и започвам да се озъртам за подкрепителен пункт. За мой късмет в краят на поредният сегмент от стената, забелязвам примамливо изглеждащи бели чадъри на малко и спретнато ресторантче разположено на уширение на самата стена.

03_1740_harvatska_dubrovnik

Към 13:30 успешно достигаме заветната цел. Време е за почивка.

03_1750_harvatska_dubrovnik

За любителите на кехлибарената течност, не е необходимо да описвам удоволствието, от чаша хубава, студена, наливна бира (330ml за 17kn или около 4,40 лв.) изпита на сянка в обедната жега. Поради невъзможност да пие бира, синът ми получава сладолед, който унищожава за секунди с огромно настървение.

03_1756_harvatska_dubrovnik

Всички сме щастливи и доволни. След заслужената почивка и подкрепление интересът към забележителностите отново се завръща с пълна сила и обиколката продължава.

Вече сме почти на финалната права.

03_1780_harvatska_dubrovnik

Излизаме на площадката, на която е била разположена отбранителната мощ на източното пристанище. Над едно от оръдията има указателна табела за близостта на тоалетна (50м), но няма указана посока. Може би се разчита на вроденият инстинкт на човек в нужда.

03_1840_harvatska_dubrovnik

От площадката през бойниците

03_2046_harvatska_dubrovnik

се открива прекрасна панорама към пристанището

03_2040_harvatska_dubrovnik

и външният (новият) град.

03_2000_harvatska_dubrovnik

Все още се намираме на височината на покривите и дори без телеобектив успявам да заснема фигурите, биещи камбаната в часовниковата кула (в първоначалният си вариант те били дървени, но в последствие са заменени с бронзови, каквито са и до днес).

03_2080_harvatska_dubrovnik

Часът наближава 14:30 и обиколката ни по стената е към своят край. Правя още няколко кадъра на Дубровник „от птичи поглед“

03_2060_harvatska_dubrovnik

03_2070_harvatska_dubrovnik

и се отправяме към изходната точка за да затворим обиколката. В този момент синът ми започва възбудено да ме дърпа: „Корабът тръгва! Корабът тръгва!“. Поглеждам в указаната посока и виждам, че действително туристическият лайнер потегля. Вдигам апарата за да документирам събитието и забелязвам, че картата е пълна и има място само за още една снимка.

03_2150a_harvatska_dubrovnik

Правя я и започвам трескаво да преглеждам заснетото през деня за да намеря какво да изтрия. Набързо откривам десетина по-некачествени кадъра, които веднага забърсвам. Справям се със задачата точно навреме. Корабът е започнал да минава зад крепостните стени и ние осъзнаваме истинските му размери.

03_2150e_harvatska_dubrovnik

Надстройката минава високо над покривите на къщите, а във въздуха се усеща едно дълбоко бумтене от двигателите му.

Довършваме обиколката, като се спускаме от стената непосредствено до Морският музей,

03_1961_harvatska_dubrovnik

намиращ се на приземният етаж на форта St. John отговарял за отбраната на старото пристанище.

03_2320_harvatska_dubrovnik

Едно „девойче“ се опитва безуспешно да използва една от изложените котви за люлка и категорично отказва да излезе от кадър. ;-)

03_1980_harvatska_dubrovnik

Прекосяваме пристанището и решаваме да се качим обратно до квартирата за да може малкият турист да обядва и да си отпочине (въпреки, че самият той твърди, че въобще не уморен, а още по-малко гладен ;-) ).

03_2157_harvatska_dubrovnik

Поемаме нагоре по стълбището наречено „Ulica Matije Gupca“

03_2159d_harvatska_dubrovnik

и след около двадесетина минути сме превзели денивилацията от 300 метра. Каталясали и прегрели достигаме квартирата. Всеки се заема със неотложните си дела. Малкият се изтяга на терасата в очакване на обеда, мама приготвя нещо за хапване, а аз се залавям с техниката. Свалям на лаптопа заснетият през денят фотоматериал, осовобождавам картите памет и поставям батериите да се заредят. Свързвам се набързо с интернет, изпращам няколко меила и „поздравления от Дубровник“ и също се присъедиявам към обядващите.

Малко по-късно синът ми вече спи непробудно с полузатворени очи. Оставяме го да си отпочине добре и към 17:00 часа се насочваме отново (по стълбището :evil: ) към Старият град. Планът е да се разходим и да разгледаме набелязаните сутринта забележителности.

Към 17:30 часа вече сме слезли до източната порта. Градът гледан от долу изглежда по съвсем различен начин. Изведнъж изчезва еуфоричното усещане на изгледите от стената тип картичка. Човек осъзнава, че старият Дубровник е успешна хармония от контрасти. Готическата пищност с грижа за детайлите

03_0195_harvatska_dubrovnik

си съжителства с графити и зле поддържани мухлясали от влагата стени.

03_2720_harvatska_dubrovnik

Насочваме към първата си цел – Доминиканския манастир намиращ се в северо-източната част на града, непосредствено до Ploce gate, през която бяхме току що влезли. От тук нататък обиколката ни, респективно пътеписа започва да прилича на Travel Guide с подредени туристически обекти от номер 1 до номер N.

03_2220_harvatska_dubrovnik

Приближавайки към входа, забелязвам табелата с работното време на музея: от 9:00 до 18:00 часа. Веднага отчитам допуснатата логистична грешка в планирането на обиколката на града. Музеите ще затворят след половин час, крайно недостатъчно, за да обиколим набелязаните обекти. Значително по-разумно беше да посветим сутринта на разглеждане на града, а по-късните часове на обиколката на стената, която няма работно време. Скоро се оказва, че част от проблема ни се решава от самосебе си. В момента текат масирани ремонти на много от музейните сгради в старият град. Доминиканският манастир не прави изключение и ние не можем да разгледаме експозицията и библиотеката на музейната част. Задоволяваме се с утешителната награда – разходка из градината на манастира.

03_2230_harvatska_dubrovnik

В двора на манастира се намира все още действащ кладенец от XIV век.

03_2250_harvatska_dubrovnik

Сградата и двора са изпълнени в готически стил, като всичко е потънало в добре поддържана зеленина. Въпреки белият цвят, отвсякъде лъха студено спокойствие. В момента няма служба и успяваме да влезем необезпокоявани в църквата на манастира.

03_2300_harvatska_dubrovnik

Посещението ни за пореден път затвърждава впечатлението ми за католическата църква – всичко е стегнато, спретнато, чисто и дори бих казал аскетично. Навсякъде се усеща ред и хармония. Заставайки в средата на огромното помещение осветявано единствено от тесните прозорци с изящни витражи, човек веднага се почувства малък и смирен.

Напускаме Доминиканският манастир и се насочваме към двореца Sponza, издържана в късна готика и ренесанс .

03_2360_harvatska_dubrovnik

Фасадата или по скоро козирката е украсена с красиво изрисувано „великденско“ яйце, чието предназначение, така и не успяхме да установим. Пропускаме разглеждането на двореца (който също е в ремонт), и се насочваме към аквариума. В дясно от двореца се намира часовниковата кула, една от забележителностите на Дубровник присъстваща в пътеводителите с етикет „трябва да се види“ (като че ли човек може да я пропусне, тя стърчи над целият град).

03_2380_harvatska_dubrovnik

Непосредствено срещу часовниковата кула се намира колоната на Орландо. Рицарят изобразен на колоната е Roland и е символ на съюза за съвместната защита на унгарско-хърватското царство.

03_2395_harvatska_dubrovnik

Продължаваме с бодра стъпка покрай малкият фонтан на Онофрио.

03_2420_harvatska_dubrovnik

На площада пред църквата St. Blasius (sv. Vlaho) се е събрало огромно стълпотворение в очакване на службата. Проправяме си път през тях и достигаме Rector’s Palace.

03_2430_harvatska_dubrovnik

Сградата е внушителна и тъй като в течение на годините е била разрушавана и достроявана многократно в архитектурата и могат да се забележат съчетани елементи от готик, ренесанс и барок. Бях чел доста за тази сграда, като и за експозицията в нея и решавам да и посветим малко време. Още от входа се пренасяме в отдавна отминали времена.

03_2470_harvatska_dubrovnik

Снимането вътре е забранено, но успявам крадешком да направя няколко кадъра.

03_2455_harvatska_dubrovnik

Изяществото е в детайлите. Дори парапетите на стълбищата не са „просто парапети“.

03_2460_harvatska_dubrovnik

Голямо впечатление ни прави изложбата на „древни каси“ за съхраняване на богатствата на местните търговци, обковани с метал и със сложни за времето си заключващи механизми.

03_2476_harvatska_dubrovnik

Към нас се приближава, нервно потропкващ с крака уредник. Явно работното време е изтекло и любезно ни подканва да напуснем.

Въпреки, че определено сме закъснели, решавам все пак да си пробваме късмета с Аквариума. За наш късмет все още е отворен и девойката на касата ни кани да влезем. Залата е почти тъмна, а осветлението на аквариумите е много слабо и в индигово син отенък. Всичко това създава някак мистично усещане, все едно сте се потопили с подводница на голяма дълбочина и разглеждате заобикалящият ви свят през илюминаторите и.

03_2560_harvatska_dubrovnik

Снимането тук не е забранено, но не може да се използва светкавица, за да не се притесняват и дразнят обитателите. Мобилизирам цялото си фотографско умение и се опитвам да направя няколко кадъра от ръка (без статив).

03_2570_harvatska_dubrovnik

Часът наближава 19:30 и останалата част от денят посвещаваме на безцелно мотаене из града. Подмамени от тесните улички поемаме към Йезуитската църква, която ни беше направила впечатление от стената. По пътя се натъкваме на този макет на древно средство за въздаване на правосъдие.

03_2580_harvatska_dubrovnik

Макари макет гилотината все още изглежда доста застрашително и респектиращо :-)

Докато вървим из сукаците, виждам няколко младежи, с ръчни колички доставящи продукти и напитки в заведенията. Това ме кара да осъзная, колко всъщност е труден живота на местните хора. В старият град е забранен достъпа на МПС-та, няма хранителни магазини и магазини за стоки от първа необходимост. Всичко тук е подчинено на туристическата индустрия. Замислям се, че за всяко нещо, което ти потрябва за ежедневните ти нужди трябва да излезеш извън градските стени и после да го донесеш обратно на ръка до дома. Размислите ми се насочват и към изхвърлянето на отпадъците. Градът е изключително чист, но как се осъществява това и до днес си остава загадка за мен (никъде не видях преливащи от боклуци контейнери).

Олисан в мислите си достигаме Йезуитската църква и се изкачваме се по красиво оформено стълбище към площадчето пред нея. Така изглежда отпред фасадата – стена. Изящтна е нали?

03_2650_harvatska_dubrovnik

В църквата в момента има служба и ние тихо влизаме да послушаме, като заставаме непосредствено до входната врата за да не смущаваме присъстващите.

03_2680_harvatska_dubrovnik

Тишината и спокойствието, което лъха от вътре ме карат да забравя всичко и да се заслушам в службата (нищо, че не разбирам нито дума). Самият глас на свещеника действа успокоително и отпускащо.

С това „туристическата обиколка“ приключва  и е време да се насочим към главната улица Страдун за традиционното разглеждане на магазинчетата за сувенири. ;-)  По пътя минаваме през площада с големият фонтан на Онофрио.

03_2820_harvatska_dubrovnik

Докато семейството обикаля от магазинче на магазинче за да избере подаръчета за приятелите и  магнитче за колекцията ни от Дубровник, аз правя още една обиколка на площада около църквата St. Blasius за последни снимки .

03_3110_harvatska_dubrovnik

Службата е свършила и множеството се е поразпръснало. Бързам да не изпусна последните полегати слънчеви лъчи огряващи статуята над входа.

03_3130_harvatska_dubrovnik

Докато правя последни кадри за довиждане ми прави ми впечатление, промяната на облеклото на присъстващите на площада хора.

03_3140_harvatska_dubrovnik

Късите панталони и тениските са заменени, с по-топли и по-официални дрехи. Дубровник се готви за нощния си живот.

Намирам останалата част от семейството, които ме посрещат въодушевени, че за намерили страхотно магнитче. Наистина е красиво и до днес заема почетно място в колекцията ни на вратата на хладилника  ;-)

Време е да се прибираме, тъй като е позхладняло, а ние не сме си взели връхни дрехи.

Поемаме по „стълбището“ към квартирата. Вече сме уморени и почти не разговаряме (то и въздух за разговори не ти стига). Минавайки покрай една бакалия, купувам няколко кенчета студена кехлибарена течност, която мигновено бива унищожена на терасата докато се любуваме на красивият изглед.

Взимаме си по един душ и се отдаваме на пълен релакс. Постепенно денят отстъпва и целият град започва да искри в хиляди светлинки. Стените на крепостта обляни в светлина се открояват на фона на мастилено черното море. Вече е време за вечеря.

Загледан в красотата на старият град аз йезуитски питам семейството, дали не искат да слезем пак до града и да вечеряме някъде там. Отговорът ми е предварително известен, но не бива да се дава повод за бъдещи спекулации, че съм скъперник или че сме били в Дубровник и по моя вина не сме посетили някой романтичен ресторант на брега на морето, а сме яли консерви.  ;-)

Синът ми ме поглежда и без грам замисляне пита: „Защо да ходим? Нямаме ли още от онези вкусни консерви „Мусака“?“ Естествено, че имаме! Въпросът с „романтичната вечеря“ е решен. Отваряме по една консерва, палим си 2 свещички на масата на терасата и всички съсредоточено се умълчаваме.

Часът е наближил 22:00 и малкият се предава и си ляга. Ние със съпругата ми оставаме още малко втренчени в красотата на залива и нощен Дубровник. Допиваме си бирите и се пренасяме в страната на сънищата. Заспивам с мисълта, че когато отново посетя Дубровник, задължително ще му посетя една нощ…

03_3200_harvatska_dubrovnik

Следва продължение …


Ако желаете да намерите подходящ хотел на изгодна цена в Дубровник, препоръчваме ви да използвате утвърдената резервационна система booking.com. За ваше удобство ви предоставяме формата за търсене.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.