До Дубровник и назад – ден четвърти

Posted by on октомври 16, 2013

Ден четвърти, 04 май лето господное 2009.

Продължение от До Дубровник и назад – ден трети.

Днес ще посетим остров Локрум. Време е за малко почивка и „еко-туризъм“ ;-)

Ставането е лежерно, измъквам се изпод завивките едва към 8:30 часа. Поглеждам навън, времето е прекрасно. Слънцето грее ярко и морето блести в хиляди искрички. Правя кафе и разбуждам компанията. Закусваме спокойно на терасата, като се любуваме на гледката към острова. Малкият ни припира и гори от нетърпение да се повози на лодка (в представите му, това си е истинско приключение).

Още предишният ден бяхме проверили разписанието на корабчетата. Тръгваха от Дубровник на всеки кръгъл  час, като първото е в 10:00 часа. Цената за двупосочният билет е 40 kn (около 10 лв.) на човек. Събираме си багажа и тъй като нямаме никаква представа дали ще има къде да се подкрепим на острова (все пак се води резерват), освен традиционните шишета вода, взимаме и по 1 кроасан за всеки случай (от опит знам, че това е най-подходящата храна за хапване „на крак“). Към 9:30 вече сме готови и поемаме по улицата-стълбище към Пристанището на Дубровник.

Пристигаме на пристанището към 10:15. Първото корабче вече е отпътувало, но това по никакъв начин не ни смущава. За днес сме решили програмата да е яваш-яваш, но без тази характерна ориенталска припряност ;-).

04_0020_harvatska_lokrum

Оглеждаме се за да си изберем „туристически агент“. На кея няколко младежа са извадили дървени маси с плакати и се надвикват един през друг за да привлекат вниманието ни. Насочваме се към „най-симпатичният“ и си закупуваме билети за следващият курс. Правят ни намаление за детето – вози се безплатно :-).

Докато изчакваме пристигането на „ферибота“ (така водят малките рибарски гемиики преправени в туристически корабчета) решавам да попрочета малко информация за острова и за забележителностите на него. В гайда ни попадам на следното описание:

Локрум е остров в Адриетическо море с площ 640 000 кв.м, намиращ се на 600 м от Дубровник. Най-високата точка на островът е 96 м над морското равнище, като там е разположем форт Royal Castle построен от французите (какво ли са търсили чак там). На острова се намират още манастир и богата ботаническа градина. Скучно описание, което по никакъв начин не би събудило „туристическя“ ми интерес, ако не бях прочел няколко пътеписа за там и не бяха разказите на приятели посетили острова преди няколко години.

04_0010_harvatska_lokrum

След малко забелязвам и нашето „фери“, което се връща от острова и маневрира за да пристане на борд и да поеме следващата порция туристи. Като „правоспособен капитан“ гледам с възхищение майсторската маневра на екипажа, които изкусно провира лодката покрай другите пристанали съдове и я заковава точно на стоянката за качване (определено не им беше за пръв път).

Вече са се събрали доста желаещи и ние се смесваме с тълпата, която се опитва да превземе малкият плавателен съд на абордаж. Младежът на трапа (мостчето за качване и слизане на корабите) гледа безучастно и не прави никакъв опит да ограничи бройката качили се пътници. Явно корабчето е нова разработка и съвременната технология позволява да се качат толкова пътници, колкото има в наличност на пристана 8-O . Резултатът е доста интимна обстановка – чувствам се като в рейс от градският транспорт в час пик. Съпругата ми се опитва да си намери позиция за снимки, но това трудно и се отдава и тя скоро се отказва.

04_0030_harvatska_lokrum

Заради ръстовото си превъзходство, успявам да направя няколко кадъра към Дуборвник.

04_0040_harvatska_lokrum

След 15 минути пристигаме на острова. Усещането е, че сте попаднали в някакво футуристично, райско кътче.

04_0070_harvatska_lokrum

Поемаме по алеята водеща към ботаническата градина.

04_0080_harvatska_lokrum

Налагаме бодра крачка за да изпреварим тълпата и да си осигурим възможност за снимки. В един момент въздухът се раздира от нечовешки, противен крясък. Сепвам се и се опитвам да открия източника. След секунди крясъка се повтаря и потретва, но не мога да определя от къде идва. Определено е някъде пред нас, но високият жив плет и гъстата растителност от двете страни на грижливо оформените пътеки пречат на видимостта. Възцарява се тишина и ние отново поемаме напред.

В движение, на шега включвам GPS-а, просто да погледна къде ще ни локализира на острова. Учудването ми е голямо – разполагаме с точна карта на всички алеи на острова. Това значително облекчава и оптимизира обиколката и ни спестява лутането по различните разклонения.

По пътя минаваме покрай развалини в процес на реставрация наподобяващи малка църква или параклис.

04_0090_harvatska_lokrum

Към краят на разходката разбираме, че това е част от манастирският комплекс, за който се споменава в гайда.

Достигаме до ботаническата градина.

04_0180_harvatska_lokrum

Ужасяващият вик отново се повтаря, но този път виждаме и притежателят му. На поляната пред нас под сенките на дърветата свободно и необезпокоявано се разхождат пауни.

04_0140_harvatska_lokrum

Никога до сега не си бях представял, че това толкова красиво животно може да издава толкова противен звук. Крясъкът му наподобява зловещо скърцане на тежка, недобре смазана стара врата или на специалните ефекти в филм на ужасите посветен на дивата джунгла. В последствие разбираме, че в момента им е размножителният период и крясъците им ни съпровождат през целият ден.

Ботаническата градина е впечатляваща. В нея с течение на годините са събрани растителни видове от цялото земно кълбо, като са групирани по континенти. До всяко растение има табелка със странни латински наименования. Само в рамките на няколко метра, човек пропътува хиляди километри и се потапя в оазиси от зеленина и причудливи растения, характерни за различните географски области. Обзема ме фотографската страст и трескаво започвам да снимам – палми, кактуси, цветя, …

04_0200_harvatska_lokrum

04_0310_harvatska_lokrum

04_0250_harvatska_lokrum

04_0390_harvatska_lokrum

Ботаниката не силната ми страна, но тава не ми пречи да се възхищавам на причудливите форми

04_0120_harvatska_lokrum

04_0280_harvatska_lokrum

и ярките цветове на заобикалящата ме растителност.

04_0380_harvatska_lokrum

От ръководствата за оцеляване, знам че плодовете на този кактус са ядливи, но за проблемите при консумацията им ще разкажа някой друг път.

04_0290_harvatska_lokrum

Синът ми иска да ги пробва, но му напомням, че тук е резерват и не може да се къса нищо.

Компания ни правят множество пауни, който по никакъв начин не се притесняват от хората, а дори от време на време флиртуват с фотографите.

04_0170_harvatska_lokrum

Не знам в какъв размножителен период са, но женските индивиди не обръщаха никакво внимание на перчещите се мъжки.

04_0210_harvatska_lokrum

След около час сме се наситили на „ботаническата обиколка“, а и градината започва да се пренасища с посетители и ние се насочваме към форта. Пресичаме рехава маслинова горичка

DSC00159

преминаваме покрай малък параклис сгушен в обилна зеленина

04_0400_harvatska_lokrum

и поемаме нагоре по павираната пътека.

DSC00163

Изкачването не е леко, но на фона на тренировките от предишният ден с изкачването на стълбите до квартирата, ни се струва песен. Достигаме билото на хълма и затаяваме дъх. Гледката, която се разкрива от там е пленяваща.

DSC00166

Заслужавала си е всеки метър изкачване. За наш късмет няма никой и имаме възможност да се насладим на гледката и тишината. Откриваме входа и се вмъкваме в кулата.

DSC00169

Вътре е хладно и влажно. Виждат се следи от реставрационна дейност, но днес никой не работи.

DSC00171

Вътрешността на форта е много интересна. Архитектурното решение не ми е познато. Огромни сводове с централна куха колона

DSC00175

В която се се намира действащ кладенец

DSC00177

пълен с вода, което много ме учудва. Все пак сме на върхът на острова, на около 100 метра над морското ниво.

DSC00176

Функциите на отделните нива също трудно мога да определя. По тясна стръмна стълба се слиза на най-долното подземно ниво наподобява огромна изба за отлежаване на вино

DSC00172

или катакомбите от парижките потайности.

DSC00197

DSC00195

Може би е било склад за провизии и муниции.

DSC00196

От кладенеца нагоре водят две симетрични спираловидни стълби, по които се изкачваме на горната площадка. В описанията на форта пише, че укреплението е имало по-скоро наблюдателни функции отколкото защитни и веднага с излизането на върха на кулата разбираме защо. От тук се разкрива невероятна 360 градусова панорама към старият Дубровник с надвисналият над него скалист хълм

DSC00198

и към открито море.

DSC00180

След кратка почивка под галещите слънчеви лъчи

DSC00181

се насочваме към езерото със странното наименование „Мъртво море“, което много държим да видим. Пътеката върви покрай самият бряг

DSC00208

и ние непрекъснато се спираме запленени от красотата на Адриатика.

DSC00209

Според описанията на картите, тези скали се водят плажове 8-O . В далечината се вижда прословутият „нудиски плаж“, намиращ се в югоизточната част на острова. След малко движението покрай брега става невъзможно и по една пътека се изкачваме в двора на манастирският комплекс.

DSC00214

На времето тук се е помещавала лятна резиденция на Австрийски благородници и парка е бил оформен по изискванията на тогавашната дворцова мода. За щастие и до ден днешен поддръжката му е безупречна.

DSC00217

Поляните на парка са пълни с пауни и ние се захласваме в опитите си да ги снимаме с разперени опашки. Въртим се около тях, издавайки всевъзможни щракащи, грачещи, писукащи и клокочещи звуци. Пауните определено се забавляваха да наблюдават жалките ни опити, като от време навреме за да ни окуражат, само леко повдигат и поразстилат опашките си.

DSC00240

След доста опити начинанието ни се увенчава с успех.

DSC00236

Заобикаляме стените на манастирският комплекс

DSC00200

и се спускаме към „Мъртво море“

DSC00246

представляващо вътрешно затворено езерце пълно със солена морска вода. Водата е кристално чиста и топла и подмамва множеството от туристи да изкарат денят там. Връзката му с морето се осъществява през естествен подземен канал започващ от пещера в далечният му край

DSC00289

и излизащ в цепнатина в скалите в югозападната част от острова.

IMG_4341

DSC00260

Докато разглеждаме околността над главите ни преминава със свистене, тежка сянка. Инстинктивно се привеждаме. След миг притежателят на сянката тупва тежко на близките скали.

DSC00295

Никога до сега не бях предполагал, че тези птици могат и да летят, но и на практика до сега никога не ги бях виждал и на свобода.

Изкачвам се над езерото и от другата страна в скалите попадам на следи от корабокрушение  ;-)

DSC00275

Легендите разправят, че навремето в лошо време на път към Дубровник, много кораби са намирали гибелта си в крайбрежните скали на остров Локрум. Продължавам разходката си по скалите наречени „плаж“ и се натъквам на още едно малко езерце скътано в скалите.

DSC00279

През главата ми преминава еретичната идея „Леле, каква фотосесия може да се направи тук с дългокраки манекенки!“, но брегът е пуст и се задоволявам само с кадри на природната красота. На връщане към вътрешното езеро, попадам на останки от разрушена съвременна с неясно предназначение. В основите и се е разположил на слънце още един представител на семейство паунови искрящ в всевъзможни нюанси на синьо и зелено.

DSC00298

Денят е напреднал и е време да се отправяме към пристанището. По пътя посещаваме манастирският комплекс.

DSC00306

Дворът е оформен като лабиринт от жив плет в центъра на който расте гигантска палма.

DSC00307

И тук текат последни ремонтни дейности в очакване на активният туристически сезон.

DSC00315

Малко преди 16:00 вече сме на пристана в очакване на обратният транспорт.

IMG_4368

Този път хора почти няма. Дочакваме корабчето и се насочваме обратно към пристанището на Дубровник. По пътя изведнъж задухва силен студен вятър и небето се покрива с тъмни буреносни облаци. Започва да прекапва дъжд с тенденция да премине в силна лятна буря.

DSC00344

За наш късмет минути по-късно всичко се разминава и отново грее приятното пролетно слънце. Корабчето акостира и ние си взимаме довиждане с екипажа.

DSC00348

По пътя през пристанището решаваме да поправим вчерашната си грешка и да хапнем по нещо в крайбрежният ресторант преди да се качим до квартирата. Заведението е много приятно. Разположено в „антична“ постройка до самата крепостна стена, с огромни бели чадъри предлагащи прохлада в горещите дни и гледка към пристанището.

IMG_4378

Поръчваме блюда от морски дарове – салата от октоподи (65 kn ~ 17 лв.), пържени сардини (55 kn ~ 14 лв.), задължителните 2 големи наливни бири (Bavaria по 28 kn ~ 7 лв. чашата) и сладолед за малкия. Всичко е изключително прясно и вкусно, но начина на сервиране ни изумява.

IMG_4377

Всичко се сервира в съдовете, в които е приготвено: салатата е в емайлирана съдинка, а пържената риба в черна чугунена тенджера. Хапваме обилно и е време да се прибираме в квартирата и отново да стягаме багажа за път.

Следва продължение …


Ако желаете да намерите подходящ хотел на изгодна цена в Дубровник, препоръчваме ви да използвате утвърдената резервационна система booking.com. За ваше удобство ви предоставяме формата за търсене.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.