До Дубровник и назад – ден първи

Posted by on септември 26, 2013

Продължение от Предислов. Дните преди пътуването.

Ден първи, 01 май лето господное 2009.

А, още ли сте тук? Явно, не съм ви отегча до смърт с подготовката на пътуването.  ;-)

Ставаме в 4:00 часа превъзбудени в тръпнещо очакване за незабравими преживявания и покоряване на „неизвестни пътища и земи”. Започваме да товарим багажа. Времето е преобладаващо – ръси лек дъжд (но той не плаши душите наши). Надеждите ни са за по-хубаво време през следващите дни (поне според синоптиците www.gismetо.ru – много точни дългосрочни прогнози за болшинството градове по света). Пием по едно кафе и потегляме на път в 5:00 часа (за сега спазваме графика на пътуването). ;-) Авантюристите сме трима – аз, съпругата ми и седем годишния ни син.

„Сглобявам колата“, като накачвам сума кабели и помощни устрйства, паля двигателя и пришпорвам 150-те кончета. Днес ни предстои голям преход – приблизително 650 км с 2 граници и 2 забележителности за разглеждане (Струга – Охридското езеро и Дуррес).

01_0000_balgaria_map_1

Първата ни цел е границата с Македония. Навигационната система ни повежда с тих, но настойчив глас „вземете следващия ляв завой …”. Предвижданията ни за липса на  трафик поне в началото не се оправдават. София се изнася за поредицата почивни дни. Желанието на туристическия бизнес в България (по чиято молба тогавашното правителство сля почивните дни) се сбъдва, … ама не съвсем. Повече хора ще пътуват и почиват тези дни, но не в България, а в чужбина. Доказателство за това освен трафика е и че на чейнджа, който ползвам на Графа, на 30.05 бяха свършили почти всички видове валути. Служителят, който ме обслужваше също сподели, че такова търсене на валути за съседните ни страни и Хърватска не е виждал отдавна.

01_0010_balgaria_po_patia_kam_Giueshvo

След преминаването на отклонението за Кулата в началото на Перник оставаме почти сами на пътя, но за сметка на това започва да се спуска мъгла.

01_0020_balgaria_posreshta_ni_magla

Започва голямо изкачване на Коньовската планина с поредица от завои, но какво са те, на фона на очакваните десетки километри завои в Албания, Черна гора, Хърватска и Босна и Херцаговина.

01_0050_balgaria_navigatora_sashto _go _potvarjdava

Неочаквано бързо достигаме българо-македонската граница. Тя изниква изведнъж след поредния завой.

01_0040_balgaria_tia_e_niakade_pred_nas

Следва спиране и преоборудване на колата (сваляне и прибиране на радар-детектора – знае ли човек, как се гледа в странство на тези машинки, за Гърция вече знаем, че са забранени). Преминаваме границата за минути. От македонска страна ни връчват едно листче свързано нещо с колата, което трябва МНОГО ДА ПАЗИМ и да го предадем на границата излизане от Македония. Помахваме на България за довиждане и …

Приключението започва. 

Очакванията ни за някаква промяна не се оправдават: пътищата продължават да са като нашите,

01_0060_veche_sme_v_Makedonia

природата … без промени, езика …  какво да ви кажа (с риск да засегна някого) ами пак си е български.

01_0070_makedonia_pastoralna_kartina

Пътят е изключително живописен, времето е диапозитивно, с ниски бели купести облаци. Пътуваме покрай рекички, селца, малки възвишения.

01_0080_makedonia

За запалените любители фотографи е голямо изкушение, да се спира на всеки 2-3 км за да се правят снимки. С болка на сърце преодолявам тази съблазън. Все пак до края на деня трябва да сме в Дуррес, където имаме резервация.

Единствената към момента разлика, която забелязваме след навлизането в Македония, е наличието на множество джамии в крайпътните населени места. За сметка на това, почти никъде не видях православни храмове, което доста ме учудва.

01_0280_makedonia

01_0180_makedonia_djamia

Силно впечатление ми прави и почти пълната липса на крайпътни заведения. Забелязваме и няколко бензиностанции  Lukoil, което още повече затвърждава впечатлението, че продължаваме да сме в България.  ;-)

01_0260_makedonia_pak_lukoil

След Куманово за пръв път се сблъсквам с някой особености на навигационната система – гласовите напътствия по някой път са неточни, доста закъсняват или изобщо липсват. (В това отношение iGo е по-добрият навигационен софтуер спрямо GARMIN, където инструкциите са общо взето „трябваше да завиете преди 50 м“ :-D ) Пропускам правилното отклонение за детелината, но с едно леееко нарушение се връщам на правилния път и се качвам на магистралата.

01_0081_makedonia_map_2

Както бяхме предварително проучили в Македония магистралите са платени. След няколко километра достигаме до първия пункт.

01_0150_makedonia_otnovo_patarina

Спираме, плащаме и продължаваме. Цените са общо взето символични.

01_0090_makedonia_patarina_vreme_e_da_se_plashta

Вече сме пътували няколко часа и празнотата в стомасите ни и неистовото желание за кафе започва да се пробужда. Като по поръчка дъждът, който ни съпровожда през по-голямата част от пътя вече е спрял. Спираме на една бензиностанция край магистралата, с много добре изглеждащо прилежащо заведение.

01_0220_makedonia_vreme_za_po_kafe

Поръчвам 2 кафета и плащам с наличните дребни. В този момент по традиция сина ми се сеща, че и „той имал нужда от едно чайче”. Поръчвам и него и тъй като сме свършили дребните плащам с 1000 денара. При вида на едрата банкнота бармана предпочита да ни черпи един чай (с думите – следващият път) вместо да се опита да ни върне рестото.

01_0210_makedonia_vreme_za_po_kafe

Кратка почивка, няколко снимки и отново на път. Часът е 9:10 и ние пристигаме в Скопие. Тук забелязваме и малка промяна в светофарните уредби – секциите са хоризонтално разположени,

01_0110_makedonia_veche_sme_v_Skopie

а крайпътните надписи са леко смехотворни.

01_0120_makedonia_nadpis

Преминаването през Скопие е доста облекчено от навигационната система. Пътят за Струга минава през нещо като наша циганска махала и човек се чуди дали не се е объркал.

01_0130_makedonia_hvashtame_patia_kam_ohrid

За моя радост картата на Македония се оказа доста точна и подробна (поне в частта, която нас ни интересуваше). Повечето ограничения на скоростта бяха коректно въведени и на доста пъти дамата от навигацията  учтиво ни напомняше „Превишавате ограничението на скоростта”. ;-)

Пътувалите с деца знаят от опит, че е трудно дълго време да задържите кротък мъника, ако не му осигурите някакво забавление. За целта сме записали няколко диска детски приказки. Пускам един от тях на аудиосистемата и се заслушваме в „Ян Бибиян”. В края на драматизацията установявам, че идеята въпреки, че се харесва много на сина ми не е много добра. Подсъзнателно се бях заслушвал в диктора и това комбинация с внимаването в пътя и насоките на навигацията доста го натоварва и уморява.

По пътя след едно продължително изкачване достигаме до МЯСТОТО. Бензиностанция на Лукоил, с няколко крайпътни заведения и десетки коли спрели за почивка.

01_0230_makedonia_bife_krali_marko

Попадаме на една изключително колоритна баничарница с гръмкото наименование „бифе Крали Марко”. Не става ясно дали ще станеш толкова силен, след като похапнеш от техните пирожки, мекици и кисело мляко или се изисква такава нечовешка сила за да преодолееш последствията от това свое необмислено действие.

01_0250_makedonia_bife_krali_marko

Продължаваме нататък. Следващата планирана почивка и време за фотопауза вече е наблизо.

01_0270_makedonia

Скоро пристигаме в Струга. От този момент разчитаме на интуицията и дълбоката увереност, че Охридското езеро ни се пада от лявата страна (в навигационната карта на Македония този град леко е пропуснат). Водени от вроденото ми чувство за ориентация достигаме до един паркинг на брега на езерото.

01_0281_makedonia_strga_ohridskoto_ezero

В непосредствена близост е началото на реката Църни Дрин.

01_0288_makedonia_struga_cherni_drin

Дъждът засилил се няколко километра преди Струга спира като по поръчка и ни позволява да се поразходим и насладим на гледката. В този момент усещам, че сутрешните кафета се обаждат и  „простата ме алармира“. :-) Имам спешна нужда от тоалетна. Тръгвам по крайбрежната, но за зла участ часът е рано сутринта (около 12:30 ;-) ) и повечето заведения са затворени. С напредването на времето, нуждата се увеличава, а крачката ускорява. В крайна сметка попадам на отворено заведение. Бармана, явно не очаква толкова ранни посетители, а както изглежда е „снощен“ и още не си е изпил сутрешното кафе. В този момент се сещам, че не съм си взел никакви пари, а ползването на тоалетна може и да е платено, но не разполагам с никакво време и решавам да разсъждавам над този проблем в по късен етап. Връхлитайки през вратата задавам кратък въпрос „Тоалетна?“. Барманът учуден от скоростта с която нахълтвам разширява очи, след което осмисляйки въпросът ми ме поглежда съчувствено и посочва към дъното на заведението. Още малко и проблемът в решен, а аз вече съм спокоен и щастлив (малките радости в този живот). На излизане свенливо се оглеждам за табелка с цена за ползване на тоалетна, но такава не виждам (явно резила с обяснения от сорта „нямам дребни“ се е разминал) и бодро пожелавам на младежа лек ден.

Връщайки се при колата, където ме очаква цялото семейство ентусиазирано грабвам наличната фото и видео техника (въпреки лошата светлина и мрачното време) и започвам първата за деня „фотосесия“.

01_0282_makedonia_strga_ohridskoto_ezero

Два лебеда се присъединяват към нашата компания и позират за снимки.

01_0287_makedonia_paparak

01_0349_makedonia

01_0351_makedonia_maneken

Езерото е огледално гладко, няколко лодки, моторници и ветроходни яхти леко се поклащат закотвени малко по-навътре от брега.

01_0285_makedonia

Попадаме на интересен надпис на … „български” – „ПЛИВАЧКИ КЛУБ СТРУГА”.,

01_0334_makedonia

а заобикаляйки сградата и на „плувният басейн“.

01_0284_makedonia_strga_ohridskoto_ezero

Общото усещане е, че живота в града е замрял. Минувачите, с които се разминаваме не бързат за никъде.

01_0289_makedonia_struga_cherni_drin

01_0300_makedonia

Единственото усещане за движение се поддържа от водата изливаща се бясно от езерото и подхранваща Черни Дрин.

01_0307_makedonia

Дъждът отново се засилва и ни подканва да приключваме с фотосесията. Хапваме на крак по нещо и отново на път.

01_0357_albania

Предстои ни каубойската (както си представяхме) част от нашето пътуване:

Албания.

01_0354a_albania_map_3

След 15 -16 км. Достигаме до границата. Преминаваме македонската граница доста бързо. Предаваме ЛИСТЧЕТО, което трябваше да пазим много старателно и ни пропускат да продължим пътуване с леко учудване в погледа, на къде ли сме поели. Времето от преобладаващо става отвратително. Духа силен студен вятър и ръми лек дъжд. Изчакваме си реда на опашката между албански и македонски автомобили. Ние сме единствената кола с европейски номер. Наоколо се мотаят въоръжени гранични служители в много странни униформи останали може би още от втората световна война (жалко, че снимането на границата е забранено).  Идва и нашия ред. Отивам на гишето и за мое учудване ме посреща изключително дружелюбна служителка. Тя дори прави опит за провеждане на разговора на български. Неуспешен, но все пак опит. За мое учудване служителката, на доста добър английски ми казва, че много се радват, че имаме желание да посетим и разгледаме тяхната страна и ни се пожелава приятно изкарване. Вторият интересен факт е, че на границата не ни поискаха и никаква такса за влизане (прословутите 50 EUR, за които се споменава в повечето постове по форумите).

Пътят е идеален, с големи плавни завои.

01_0362_albania

След малко започваме да се спускаме надолу към равнината. Още с влизането в Албания се набиват на очи множество бункери изникнали от двете страни на пътя като гъби след дъжд.

01_0358_albania_bunkerite

Някой твърдят, че гледката е потискаща, но лично за мен по-скоро беше любопитна. Синът ми имаше огромно желание да спрем да ги разгледаме по-отблизо, но честно казано не се престраших. Бях прочел доста предупреждения, да се избягват проявите на любопитство в тази насока. А и както казва старата българска поговорка: „Страх лозе пази”.

01_0364_albania

След дълго спускане по „албанските пътища” от които има много какво да се поучим настигаме камион натоварен с огромни мраморни блокове, явно добити в някоя близка кариера.

01_0367_albania

Завоите са много, видимостта лоша (заради постоянно ръмящият дъжд), а и камиона е доста голям. След известно време успявам да го изпреваря и отново можем да се наслаждаваме на гледките.

01_0373_albania

Преминаваме покрай няколко железопътни моста напомнящи за времето, когато това е била единствената връзка на Албания със света.

01_0369_albania

01_0371_albania

От тук нататък заобикалящата ни картина започва чувствително да се променя. Планините става значително по-стръмни и високи. От време на време облаците се смиляват и дъжда поспира и мъглата се поразсейва. В тези кратки промеждутъци успяваме да разгледаме пейзажа и в дълбочина.

01_0375_albania

Тук попаднах и на най-странното творение на мостостроителната техника, придружено от зашеметяващ замах на службите за пътна сигнализация.

01_0376_albania

Картината много ми напомни една руска комедия от далечното минало, където главният герой се спуска със ски през една гора. Следва среща със дърво, а като се обръща вижда следите си в снега, които са заобиколили дървото от двете му страни (за съжаление не си спомням името на филма :-(, ако някой се сети ще съм благодарен да сподели).

Километрите се въртят, навигатора редовно с благ, но строг глас ми напомня „Превишавате ограничението на скоростта”, а ние ахкаме и охкаме по природните картини редящи се от двете страни на пътя, коментираме и търсим прилики и разлики с нашата природа.

01_0374_albania

Това, което прави впечатление на жена ми е големия брой булчински магазини в населените места през които минаваме. След като тя ми обърна внимание и аз забелязвам, че едва ли не всеки трети магазин в градчетата е булчински.

Не след дълго достигма до Елбасан. Там трябва да вземем ключово решение – дали да продължим по главния път през Тирана или да заобиколим. Във всички мнения във форумите се споменава, че движението в Тирана е като на Орлов мост в делничен ден към 17:30. Решавам да си спестя тази екстра и да заобиколим по обходен маршрут. Превключвам навигатора от iGO на GARMIN, тъй като пътя по който искаме да минем го няма в картата на iGO за Албания. Тук трябва да споделя, че от гледна точка на точност картата за Албания беше най-точната карта по която навигирахме в нашето пътуване. Вярно е, че не е никак подробна, но това което беше въведено беше перфектно. На всеки знак за ограничение на скоростта получавах предупреждение, респективно същото изчезваше на момента на преминаване покрай знака който го отменя. Отклоненията и другите подобни навигационни елементи също бяха котирани идеално.

Поемаме на юг. Пътят е с няколко километра по дълъг, но е идеален. Избягват се доста завои и не е натоварен. Пътува се доста бързо. Малко преди да се включим в главния път от Гъция към Дурес попадаме на няколко километра път в ремонт. Но това по никакъв начин не може да ни притесни, нали все пак сме карали и в България. След още около час наближаваме Дурес. Района много прилича на Равда от преди 5 – 6 години. Лозови масиви и в далечината се вижда морето. Колкото повече приближаваме града толкова повече нещата се променят към „мегалополиса Равда, Несебър, Слънчев бряг” :-(.  Безумно застрояване. Хотел до хотела. Унищожена природа, недовършена инфраструктура.

След кратко лутане в търсене на стария град, където е хотела за който имаме резервация, спираме за помощ при двама местни полицай въоръжени с радар. Следва силно смущение от тяхна страна (в последствие разбираме, че им е забранено да спират чужденци и единственото, което правят като те засекат с превишена скорост е да ти помахат с ръка за да понамалиш). Правим опити за комуникация на английски, немски, френски, руски, български. Всички те завършват с провал. Накрая пускаме в действие международния език – десетопръстната система. Имаме частичен успех – показват ни правилната посока. След още кратко лутане достигаме стария град Дурес. Спираме пред старинна кула и се залавяме с тежката задача да намерим хотела.

01_0382_albania_durres

По законите на Мърфи отново почва да вали и да духа силен и студен вятър. Съпругата ми се заема да открие хотела. Намира най-добрия ориентир – таксиметров шофьор. Но отново се стига до познатия проблем – езиковата бариера. Предложението от негова страна е… италиански. Приемаме и се оказва, че той говори перфектен италиански. Получаваме указания, но както се оказва в последствие – недостатъчни. На молбата да ни нарисува карта той ни изглежда, като че ли сме му предложили да оберем банка. С красноречиви жестове ни отказва.

Търсим втори вариант – будка за продажба на списания и … карти. Девойката се оказва, че също не говори чужди езици и не може да ни помогне. Принуждаваме се да купим от нея карта на града, което от своя страна променя коренно ситуацията. Изведнъж девойката ни разбира перфектно, отваря картата и ни рисува къде се намираме, къде е хотела и как да стигнем до там. И така вече сме горди притежатели на карта на Дурес и описание как да стигнем до хотела, който се оказва, че е на 50 м от мястото където се намираме. Часът вече е към 18:00 и ние благополучно се настаняваме в хотела.

01_0378_albania_durres

Въпреки умората от дългия път решаваме да се разходим из град. Имаме набелязани няколко забележителности, които искаме да посетим. Излизаме от хотела и първото на което се натъкваме е… поредната автомивка, изградена до крепостната стена на града.

01_0378x_albania_durres

Единствената грижа за старината е метнато върху нея платнище. Казвам поредната, защото целия път до тук из Албания беше осеян с бункери и автомивки („знака“ за автомивка е маркуч със струя вода насочена нагоре). Според количеството автомивки, които видяхме по пътя се налага извода, че Албания трябва да е страната с най-чистия автопарк в Европа.

Разходката ни затвърждава общото ни впечатление, че Албания е страната на контраста (бях със същото впечатление и в Истанбул 1993г., но Албания убедително повежда класацията). Като цяло си личи, че това е една доста поизостанала страна, доста изстрадала от изолацията и от света по времето на управлението на Енвер ходжа.

01_0384_albania_durres

От друга страна се вижда огромното желание нещата да се променят и да се навакса пропуснатото.

01_0379_albania_durres

С прискърбие трябва да призная, че ако продължават да работят със същото усърдие и темпове, до 2 – 3 години са ни настигнали и дори изпреварили. Но стига с политико икономическите анализи, все пак сме на екскурзия. Разходката продължава към крайбрежната улица.

01_0383_albania_durres

Минаваме покрай интересен паметник с множество оръдия и крепостна кула, зад която се мъдри многоетажен хотел в стил мутробарок.

01_0381a_albania_durres

Времето е хладно, но все пак е спряло да вали. Заобикалящата ни картина поражда противоречиви чувства. Редуват се сгради с модернистичен дизайн (заимстван от европейските и азиатски архитектурни течения)

01_0390_albania_durres

и стари мухлясали фасади на тоталитарни жилищни блокове, но с неизменните мерцедеси паркирани пред тях. (В интерес на истината, вече се срещат и доста други марки коли по пътищата и паркингите в Албания.)

01_0385_albania_durres

Разхождайки се по крайбрежната улица в края и достигаме до един (препоръчан от съфорумец – offroad-bulgaria.com) рибен „ресторант”, за съжаление затворен.

01_0421_albania_durres_riben_restorant

От там поемаме обратно към хотела с идеята да видим и останалите забележителности на града – вилата на крал Зог,

01_0423_albania_durres_vilata_na_car_Zog

амфитеатъра

01_0426a_albania_durres

01_0424_albania_durres_anfiteatar

и крепостната стена.

01_0427_albania_durres_kreposnata_stena

Попадаме и на този архитектурен феномен, построен в територията на амфитеатъра, почти върху самата му сцена.

01_0428_albania_durres

Разходката ни завършва на градския площад.

01_0431_albania_durres

01_0432_albania_durres

Време е за заслужена почивка. Прибираме се в хотела, хапваме по няколко кюфтенца с баница, които си носим за из път, взимаме си по един бърз душ се опъваме в леглата. Подмамен от фотографската си страст, малко преди лягане излизам навън да направя последни снимки от нощен Дурес.

01_0500_albania_durresi

На главната улица попадам на изключително оживление. Това, което прави впечатление е, че всички младежи са изключително елегантно облечени – все едно сте попаднали в разгара на абитуриентски бал.

Следва продължение…


Ако желаете да намерите подходящ хотел на изгодна цена в Дурес, препоръчваме ви да използвате утвърдената резервационна система booking.com. За ваше удобство ви предоставяме формата за търсене.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.