Побитите камъни

Побитите камъни

Побитите камъни

„Побитите камъни“ е уникален природен феномен, който няма аналог в света. Това е централната група „Побити камъни“. В район около 50 кв. км от нея съществуват още 15 по – малки групи. Централната група е най – голяма и единствена е обособена като международен туристически обект. Дължината й е 800 м. Геолози от цял свят са идвали тук и се опитват да разгадаят тяхната тайна. Съществуват около 15 официални хипотези за техния произход.

Най – популярната версия твърди, че в този край преди 50 мил. години е съществувало море. Геолозите са го нарекли Лютеско море. С течение на времето на морското дъно се образували три пласта. Най – долният пласт се състоял от сивожълти мергелни настройки. Над него се образувал дебел слой кварцов пясък. Най – отгоре се образувал пласт от варовик. С течение на времето водата се оттеглила от тези места. Под влияние на атмосферните условия най – горният пласт започнал да се разрушава. Наситената с варовик от най – горния слой дъждовна вода започнал да прониква в долния пласт от кварцов пясък. Така те започнали здрава да се спояват помежду си и да образуват от горе на долу големи каменни стълбове, подобно на сталактитите в пещерите. Постепенно вятърът отвял неспоения пясък.

Интересен факт е, че повечето големи каменни колони са кухи. Според друга хипотеза в тази местност е имало растения от рода на тропически мангрови дървета. Около тях природата е образувала тези каменни колони, и след като растенията изгнили, са останали кухините.

Друга хипотеза твърди, че в този край имало големи скали. С течение на времето протича ерозионен процес. В следствие на това остават само най – здравите части на скалите, под формата на каменните колони.

Съществува и предположение, че каменните стълбове са коралови образувания. Тяхното начало е било през лютеския период. Тогава климатът е бил тропически.

Най – новата хипотеза твърди, че от морското дъно е извирал газ – метан. Той се издигал нагоре и около него са се отлагали отмиращи морски микроорганизми, които се споявали с кварцовия пясък. Така каменните колони израснали от долу нагоре, а там, където е бил газът, са останали кухините.

Съществуват и много красиви легенди за произхода на тази фантастична каменна гора. Разхождайки се по тези места туристът попада като в друг свят, обзема го чувството, като че ли времето е спряло.

Твърди се, че „Побити камъни“ е изключително силна енергийна област. Когато човек се разхожда из местността (особено е полезно бос), когато се докосва до каменните колони и ги обгръща с ръце за известно време, те отнемат неговата негативна енергия и го зареждат с положителна. Единственото тук, което е дело на човешка ръка, е каменният кръг, който се намира в самия край на местността около три невисоки колони. Счита се, че това е най – силният енергиен център на тази уникална гора и ако туристът стигне до него, добре е да се поседи там няколко минути за здраве.

Флората и фауната в местността съставлява 21 вида птици, 7 вида бозайници и около 240 растителни вида, някои от тях много редки.

Източник: Информационна брошура на обекта


GPS координати: 43.228196, 27.705116


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.