Челе кула

Posted by on юли 10, 2015

4f7c4955a186eПланиран за посещение :-)

Разстояние от София: 155 км

Време за пътуване: 2 ч 20 мин

GPS координати: 43.312086, 21.923890

Информация: Челе кула (Кулата от черепи) е уникален паметник, издигнат от черепите на падналите въстаници в битката за Чегар. В тази битка загиват около 3000 въстаници и двойно повече еничари. Намира се край Ниш.
По нареждане на нишкия валия Хуршид Ахмед паша (на турски: Hurşid Ahmed Paşa – по произход грузинец, спечелил благоволението на Махмуд II) от черепите на убитите въстаници е издигната тази кула, за да напомня какво се случва с онези, тръгнали срещу новата османска власт. Махмуд II, за когото се твърди, че е син на Еми дьо Ривери и внук на плантатор от Мартиника (в родство с Жозефин дьо Боарне), жестоко си отмъщава на въстаниците и всички други, подкрепяли предходния султан Мустафа IV, чиято майка е българка. Паметникът цели и да всее страх у раята, разколебавайки онези, дръзнали въоръжено да се опълчват срещу реформите в Османската империя. През 1826 г. е ликвидирана от Махмуд II и преторианската гвардия на империята — еничарския корпус (заменен от редовна платена османска армия), а за официална османска шапка е наложен феса.
Челе кула се издига край Нишката крепост на Виа Милитарис, с цел да се види от всеки преминаващ европеец на път към Истанбул и Леванта със Светите земи. Първоначално кулата от черепите е била с височина от 4.5 м. и представлявала квадрат с дължина на страните от по 4 м. с общо 56 реда, всеки от които с по 17 черепа. Кулата е изградена от общо 952 черепа. С течение на времето кулата е занемарена и повечето от черепите изчезват или са повредени.
През 1938 г. е издигнат параклис на мястото с цел да го опази като християнска светиня и памет, а пред входната врата е поставен бюст на Стефан Синделич с надпис от френския поет Алфонс дьо Ламартин, автор на популярното четиво „Пътуване из Изтока“ (Voyage en Orient). Жером-Адолф Бланки след Нишкото въстание описва Ниш като „столица на България“, а историческото събитие — като част от българската история.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар