Църногорски (Гигински) манастир

Posted by on април 11, 2015

Gigintsi_Monastery1Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 70 км

Време за пътуване: 1 ч 30 мин

GPS координати: 42.638364, 22.844734

Информация: Църногорския (Гигински) манастир се намира на около 18 километра югозападно от град Брезник и на 5 километра от село Гигинци, в полите на връх Китка в планината Църна гора. Манастирът се намира на 1000 m надморска височина и до него се стига по 5 km каменист път.
Според местни предания Църногорският манастир е съществувал по време на Второто българско царство. През периода на османското владичество неколкократно е бил разрушаван и възстановяван. В началото на XIX век манастирът е бил възстановен, както твърдят преданията, от светогорски монаси, открили заровено аязмо с лековита вода.
В манастира е запазен надпис от 1814 година, в който се споменава кърджалийския главатар Кара Фейзи. Стенописите от края на XIX век са интересни с рисунките на местни ктитори, в които е предадена детайлно брезнишката носия от това време.
След 1989 година манастирът започна да възстановява своя живот като духовен център на Брезнишкия край, съответно на днешната Пернишка област. След постъпването в него на отец Никанор, една личност интересна със своя предишен светски живот, благодарение на неговата предприемчивост към манастира се насочват много, различни по своя вид, дарения, с които са извършени реконструкции на изоставените полуразрушени сгради. Широките познания на отец Никанор за състоянието на съвременните технологии осигуряват на манастирските сгради електрически ток, интернет. Всичко това привлича целогодишно хиляди поклонници.

Полезни връзки: официален сайт на Църногорския манастир, Православието

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар