църква „Свето Възнесение“ – с. Живовци

Posted by on април 19, 2016

23898921Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 120 км

Време за пътуване: 2 ч 10 мин

GPS координати: 43.388679, 23.153459

Информация: Храмът „Свето Възнесение” бил построен в Живовци преди близо век. През 1967 г. обаче е взето решение да се прави язовир на мястото.
През 1986 г. язовир Огоста бил готов и оттогава на дъното му лежат двете села. В „Огоста“ „потънала” и църквата. Части от постройки се показват само при много тежка суша и опразване на язовира. Преди няколко години валежи в района почти нямало, а температурите били невиждано високи. Водата започнала да се отдръпва и първо се показала камбанарията на църквата „Свето Възнесение“. Постепенно се разкрили и други части на храма. Стените му били идеално бели, сякаш по тях никога не е имало стенописи. Само на едно място се виждала странна рисунка, недокосната от времето и водата – Сатаната, разпънат на кръст. Оттогава сушата се настанила трайно и година след година храмът продължавал да се показва все повече, докато се разкрил напълно.
Местни хора разказват, че Живовци винаги е било обвито с мистерии. Малко след Освобождението в селото се появил непознат старец. За него се знаело, че познава бъдещето. Не му оставали обаче сили за живот. На смъртния си одър той казал на хората „Помнете ми думата, това село няма да го бъде. Вода ще го носи пет пъти и петата ще го погуби”. Така и станало. На четири пъти река Огоста преливала и стигала до нивите и къщите на местните. След това се появил язовирът.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.