Царската гара

Posted by on декември 17, 2015

carskata_gara_kazichene_DSC6930Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 16 км

Време за пътуване: 25 мин

GPS координати: 42.653511, 23.463758

Информация: Началото е някъде между 1906 -1911 г. и съвпада със закупуването на чифлика „Чардаклия“ от Фердинанд и изграждането на двореца „Враня“. Първо се строи централната част на гарата. Стилът на дворцовата спирка прилича на виенски, но кой е архитектът не се знае. В малкия салон през зимата са греели две цилиндрични кахлени печки, поместени в ниши, а на изток и запад от сградата е имало малък парк.
Втория период на царската гара е около 1915-1920 г. Есента на 1918 г. Фердинанд се качва на влака за Кобург, Германия, точно от тази гара. По това време е издигната южната стена на двете крила, вероятно за мащабиране на сградата, както и за оформяне на паркоместа за карети, за което свидетелстват големите отвори на източната и западната фасада. А през 1919 г. каретите идват, ако не за друго, то, за да помахат на минаващия през София Ориент-Експрес.
Точно през 30-те е третият период от архитектурната летопис на гарата. Тогава се покриват страничните крила, а чугунени колони с декоративни капители носят греди, върху които е и покривната козирка. В царския салон преходът между стените и тавана плавно преминава чрез декорирани гипсови пана холкел. Монтирана е маркизата над южния вход на гарата и то чрез заварки – технология, която се появява по това време.
Това е и време, в което короновани особи идват в България на височайши приеми и политически алъш-вериш. През септември 1934 г. сръбският крал Александър І Караджорджевич също пристига на гарата в Казичене.
Пред южния вход още стоят релсите на царската теснолинейка, която цар Борис управлява сам към Враня, а специалното локомотивче е паметник някъде в депо в Стара Загора.
Четвъртият епизод започва там, където монархията свършва. На 16 септември 1946 г., царското семейство с малкия Симеон заминават в изгнание от гарата в Казичене и гарата е преустроена за склад, канцелария, армейски щаб.
В крак с електрификацията е отрязана козирката на входа на гарата, а влакове минават на сантиметри от северната на сградата.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.