Тракийско оброчище Индипасха

Posted by on май 11, 2017

79_bigПланиран за посещение :-)

Разстояние от София: 470 км

Време за пътуване: 5 ч 20 мин + 1 час пеша

GPS координати: 42.004641, 27.653193

GPS координати на паркинга: 42.011430, 27.664145

Информация: Мистичното тракийско оброчище Индипасха в сърцето на Природен парк „Странджа“ е известно с чудесата си повече от две хилядолетия. Намира се между селата Граматиково, Кости и Сливарово. Легендата разказва, че тракийски жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето. Само посветените знаели пътя до оброчището. В мистичното светилище от лечебно аязмо течала „жива“ вода, която изправяла на крака болни, сакати прохождали, слепци проглеждали.
Достъпът до мястото може да стане от пътя между град Царево и град Малко Търново. От южната страна на моста над река Велека (местоността Качул), в източна посока от дясната страна по течението на реката тръгва чакълиран горски път, който води до село Кости. Още в началото в дясно от пътя остава малък параклис „Света Богородица“ с чешма до него. След около 6-7км има отбива от пътя в дясно и стръмно нагоре в гората. Друг начин за достигане до Индипасха е по пътя от град Малко Търново към село Сливарово. На няколко километра от преди селото има указателна табела на ляво към светилището. Този път е много лош но има доста указателните табели. Отново се достига до мястото над светилището, където са поставени дървени маси и пейки.
Гледката, която се разкрива долу, секва дъха. Времето тук е спряло, разговорите заглъхват от само себе си, тишината е плашеща, слънчевите лъчи с труд си пробиват път между плътно преплетените клони. От августовската жега няма и помен, тук е вечна прохлада.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар