Скална църква село Маточина

Posted by on май 29, 2015

skalna_curkva_matochina_haskovo_3.jpgПланиран за посещение :-)

Разстояние от София: 330 км

Време за пътуване: 4 ч 30 мин

GPS координати: 41.843783, 26.531637

Информация: Скалната църква е изсечена на 2 км югозападно от село Маточина в скалисто възвишение. Датирана е от 10 век. Оформена е като правоъгълно засводено помещение, в което се влиза през къс, също така сводест коридор.
Тази скална църква е дялана в самата скала абсолютно и само с помоща на ръчни инструменти, а това показва колко силна вяра към Бог и воля за работа са имали нашите деди. Общата дължина на съоръжението е 14,05 м., а само на коридора – 4,20 м. Най-високата точка на свода в коридора е 3,50 м., широчината му е 3 м.
Вляво от входа, в скалата личат изсечени стъпала, водещи към обширно платото, под което се намира църквата. Точно над входа са запазени следи от издълбани в скалата форми с култово предназначение, най-вероятно от времето на траките. От това място се открива красива панорамна гледка на юг, към меандрите на река Тунджа и на запад към долината на река Фишера. От тук се виждат при благоприятно време и предградията на Одрин и минаретата на Султан Селимовата джамия.
В по-новата история скалната църква е носила името „Свети Дух” и е действала като църковен храм на три села – Маточина, Варник и несъществуващото вече село Благунци. На платото над църквата дълги години се е провеждал многолюден събор.
През 1934 г. в Маточина е построена нова църква „Св. Св. Константин и Елена” и постепенно църковния живот във „вехтата” църква замира.
За скалната църква край Маточина съществуват различни истории и легенди. Една от тях разказва, че на това място преди много векове се е намирала пещера и се е ползвала за светилище. В нея са били почитани древни богове. На близо имало друга пещера, в която се пазели статуи на тези богове, изработени от благородни метали. Статуите се изнасяли само в деня на съответния бог и пак се скривали.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар