Скална Църква при село Михалич

Posted by on май 29, 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПланиран за посещение :-)

Разстояние от София: 320 км

Време за пътуване: 4 ч 15 мин

GPS координати: 41.850101, 26.424894

Информация: В местността Айпандо, близо до с. Михалич, Хасковско, под малка камениста тераса е издълбана скална църква. До нея се стига по 14 стъпала, оградени от двете страни от почти отвесно изсечена скала, образуваща открит отгоре коридор. В началото той е широк 2 метра, но навътре постепенно се разширява, като достига в края ширина от 5 метра. Цялата църква е издълбана в скалата. Стените й са груби, но прилича на църква, сякаш изградена от обикновен строителен материал.
Тя е единствената в България с уникална триконхална форма. Стремежът на строителите скалната църква да наподобява градена стига дотам, че в средата ѝ е издълбан централен купол с диаметър 5,5 м и височина от пода 6 м. Църквата има и други архитектурни елементи, характерни за градените постройки. В ъгъла между източната и лявата конха е издълбан кръст с разширени навътре рамене, висок 0,30 см. Други изображения или стенописи по стените няма. Подът е направен върху скалата, върху която има натрупан тънък слой /до 0,10 м/ пръст. Отвън около църквата, по повърхността има незначителни фрагменти от ранносредновековна керамика, а в близката околност – следи от стари селища от различни епохи. Скалната църква при Михалич се отличава от всички скални църкви у нас по своята сложна, трихонкална форма, която на балканския полуостров е застъпена само в градените сгради, познати още в античната епоха и при църквите в ранновизантийското строителство.
Датирана е от 10 век и мероятно е използвана от монаси и отшелници последователи на различни ереси.
По стените ѝ тече вода, за която се вярва, че помага при различни видове болести. Местните разказват, че от години наред църквата има две змии-пазителки. Ако някой тръгне да влиза в църквата с лошо намерение — да краде пари или да търси злато — тогава двете змии се появяват на входа на църквата.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.