Изоставена резиденция Банкя

Posted by on февруари 20, 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПланиран за посещение :-)

Разстояние от София: 20 км

Време за пътуване: 40 мин

GPS координати: 42.699278, 23.142600

Информация: В тази резиденция Тодор Живков се оттегля след смъртта на дъщеря му Людмила. Дотогава помпозната сграда с огромен парк изобщо не е била планирана за резиденция, а за санаториум.
Руините, които са останали днес от помпозния навремето комплекс, са доста тъжна гледка. В прах и забрава тънат 445 декара парк и пет луксозни постройки. Единственото по-ново нещо, което може да се забележи, са розовите нюанси от краткия период, когато резиденцията бе взета от покойната вече японска бизнесдама Масако Оя. Известната с особения си вкус японка се настанила да живее именно в покоите на Живков и наредила да ги боядисат в любимия й бонбоненорозов цвят. Все още над парадния вход на резиденцията стои гербът на „Голф кънтри клуб”. По една или друга причина проектът не вижда дори и първа копка.
Строителството на резиденцията в Банкя започва през 1973 г., замислена като санаториум, но през 1985 г., минава в ръцете на УБО. След промените я стопанисва Столичният общински съвет. Странната сделка с Масако Оя е сключена от тогавашния кмет на столицата Александър Каракачанов. Претенции за реституция спират строежа на голф игрището, а впоследствие и Масако умира. Костовото правителство връща резиденцията на държавата. От 2009 г. пък тя става тренировъчен център на ДАНС. Тогава това изглежда удачно решение – при положение, че има обрасъл като джунгла парк, змии и какво ли още не, бившата резиденция вече не отстъпва на прочутия „Хогънс Али” в Куонтико, където тренира ФБР. Обаче по една или друга причина и родните феберейци се отказват. В момента комплексът продължава да пустее и се руши за щастие на необезпокояваната фауна.

Изходна точка: 42.701690, 23.144997

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.