пещера Стълбицата

Posted by on януари 16, 2015

peshterastalbicata1Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 195 км

Време за пътуване: 3 часа

GPS координати: 43.217427, 24.973421

Информация: Пропастната пещера „Стълбица” е наречена така заради стъпаловидното й развитие в дълбочина, както и заради поставената в миналото от местното население дървена стълба, по която се е слизало до пещерната зала. Разположена е на една от наклонените плоскости на Деветашкото плато на около 3 км югозападно от село Кърпачево, Ловешко. Сега достъпът до пещерната зала е по стабилна метална стълба с перила.
Пещера „Стълбица” има едно достъпно разклонение с дължина 145 м и денивилация 48 м, и едно затрупано разклонение. Входът е с размер 5-7 м., откъдето следва 7,5 м вертикален кладенец. Входната зала е полукръгла с диаметър 62 м. В пещера „Стълбица” могат да се видят куполни сталагмити и синтрови езера.
Когато слънцето прониква през входа и огрява дъното на пещерата в близост до края на стълбата, влагата от осветеното място започва да се изпарява и мястото добива мистично очарование- сякаш древни духове се изправят от пръстта.
За разглеждане на по-интересните обекти в пещерата фенерът е задължителен. Вдясно от стълбата в долната част на пещерата има голям камък с изключително красиви образувания откъм тъмната му страна.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.