Нисовски скален манастир

Posted by on май 21, 2020

Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 311 км

Време за пътуване: 4 ч 10 мин + 2 часа пеша

GPS координати: 43.624776, 26.065815

Отбивка черен път: 43.651185, 26.057361

Информация: Изходна точкна за посещението му е и природозащитния център Ломовете край селото. По пътечка вляво от сградата се слиза до реката и след около 200 м. тя се пресича по дървен мост, след което се продължава нагоре по течението.

Нисовски скален манастир „Св.Св. Константин и Елена“ датира от XIв. Намира се на около 7 км южно от село Нисово, срещу течението по десния бряг на река Мали Лом на територията на Природен парк „Русенски лом“. Смята се, че той е най-големият от всички скални манастири в Поломието. Пътят до него не е много лесен– след избуяването на пролетната растителност, пътеката обраства до кръста. Но ходенето около час и половина пеша си заслужава и заради чистия въздух с природни аромати, и заради непрестанния птичи хор, и заради гледките, и заради преклонението към хората, които някога тук умиротворено са творили история.

На поляната под скалната обител някога е изградено място за отмора. До самата скална обител се стига по стръмна стълба, изсечена в скалата. Единственото сложно за преминаване място представлява двуметров скален праг, оборудван с метални стъпала. Сегашните останки от скалният комплекс се състоят от храм и килии изсечени като разширения на съществуващи пещери. В скалата личат местата, където са били закрепени дървените подпори на някогашните допълнителни конструкции. Все още могат да се видят останки от средновековна стенопис.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.