Най-южна точка: връх Вейката

Posted by on февруари 19, 2017

60_bigПланиран за посещение :-)

Разстояние от София: 328 км

Време за пътуване: 3 ч 50 мин + 6ч 30 мин пеша

GPS координати: 41.236168, 25.286286

Информация: В ясно време от върха се вижда заливът Порто Лагос, езерото Вистонида и Егейско море с близките острови – Тасос, Самотраки и Гьокчеада. Заслужава си да се посрещтне залеза на върха.
Върхът е висок само 1463 м. Изкачването му обаче не е от най-леките. Изходен пункт е старата застава над село Горно Къпиново. Едночасов преход по стръмен горски път извежда до хижа Хвойнова поляна с малко езерце край нея. Дотук се стига и с високопроходим автомобил. След хижата следвате сравнително добра червена маркировка.
По стар граничен път и пътеки ще излезете на билото. Оттук, поемайки на изток, има 2 варианта:

  • да се движите по граничната бразда с всички изкачвания и спускания до върха;
  • да продължите по маркираната с червено пътека, лъкатушеща по северния склон.

Ако изберете първия вариант, освен Вейката, ще изкачите още един панорамен връх – Три кладенци или Ючбунар (на турски). Ще го познаете по каменните зидове от овчарници, изоставени след като новата граница преминала буквално през средата им.
Вторият вариант спестява част от и без това голямата денивелация и ще сте на завет от почти постоянния вятър. Но при този вариант пък няма да се насладите на гледката на юг.

Връх Вейката ще познаете по граничната пирамида номер 4. Изкачването отнема около 5:30-6:00 часа при хубаво време и лек багаж. За слизане предвидете поне 3 часа. По-неопитните могат да планират изкачване за два дни, като нощуват край хижата или в близост до върха.
Съвет: Запасете се с достатъчно вода (последната чешма е до хижата), внимавайте за отровни змии (не са много, но се срещат). Районът е граничен, така че спазвайте разпоредбите на Гранична полиция. Зад бившия кльон все още има шанс да попаднете на старо минно поле. Спазвайте маркировката и не се отклонявайте от утъпканите пътеки.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар