Музей на файтоните

Posted by on март 18, 2015

22725_650__5Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 110 км

Време за пътуване: 1 ч 30 мин

GPS координати: 43.201806, 23.552023

Адрес: гр. Враца, ул., „Давид Тодоров” 2, тел.: 092 627097

Информация: В град Враца се намира единственият в България музей на файтоните. Той е част Етнографско-възрожденския комплекс в града.
Началото на този бизнес в региона на Враца е поставено през 1883г. от Мито Орозов и негов съдружник, които създават първата работилница от този тип. Занаята си той е изучил още в ученическите си години, когато напуска училище за да се грижи за майка си и сестра си, понеже баща му умира. След време Орозов изкупува дяла на съдружника си и развива самостоятелно и много успешно предприятие, като строи собствена сграда, която специално отговаря на техническите изисквания на производството му. Продукцията от неговата фабрика се е отличавала с изключително внимание към всеки детайл, здравина и красота.
Развива се благодарение на упоритостта си и силния си нюх, заплаща на работниците си много по-добре от другите и нормира работния ден до 9 часа, така си гарантира тяхното уважение и високите резултати, но си навлича яда на всички занаятчии от Враца. Също така въвежда предварителна крайна цена на продукцията си, което му осигурява и уважението на клиентите.
Започва да прави и каталози и реклами, което привлича вниманието на по-сериозни клиенти и работодатели – Форд искат да произвежда за тях купета на автомобили в своята фабрика, но смъртта му осуетява тези планове. До средата на XX век във фабриката му работят неговите потомци.
Днес в музея на файтоните са реставрирани и изложени много от неговите продукти. Тук може да се види и чисто нов файтон (изработен в наши дни с пари от дарения) по дизайн и чертеж на Орозов и дело на последния жив майстор от знаменитата Врачанска фабрика – дядо Анко Анков.т последния жив майстор от знаменитата Врачанска фабрика. Дизайнът е по чертеж на самия Орозов.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар