Музей на тровантите

Posted by on април 27, 2019

Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 390 км

Време за пътуване: 6 ч

GPS координати: 45.137794, 24.067975

Информация: В колекцията на Музей на тровантите са събрани най-любопитните образци с местен произход. Най-големите от тях достигат височина десет метра. „Експозицията“ под открито небе заема повече от един хектар територия.

От доста време изследователите се стремят да открият тайната на „живите“ камъни в малкото селце Костести, Румъния. Мнозина дори се чудят дали камъните, които са способни да се движат сами, биха могли да имат съзнание. Някои учени са стигнали до заключението, че камъните дори дишат, макар и много бавно. Други са разбрали, че имат свой собствен пулс, който може да бъде доловен с модерно научно оборудване. Обаче най-интересното, което камъните притежават, е тяхната способност да се придвижат абсолютно сами с 2,5 мм в рамките на две седмици!
Живите камъни са наречени “трованти”. Наименованието е синоним на немската дума „Sandsteinkonkretionen“, която означава „циментиран пясък“. И докато това може да изглежда странно название за камък, те представляват точно това: циментиран пясък. При разрязване в камъните са забелязани пръстени, подобни на тези при дърветата, които показват възрастта на камъните.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар