Музей на керамиката с. Бусинци

Posted by on април 9, 2015

busintsi-ceramics2Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 90 км

Време за пътуване: 1 ч 30 мин

GPS координати: 42.782266, 22.625709

Информация: Селото е известно с Бусинската керамична школа, която достига своя разцвет в края на XVIII и особено през XIX в., когато тук работят над 300 работилници и около 1500 грънчари.
„В първата странична долина на южните поли на Знеполе се вижда село Бусинци – център на особена грънчарска индустрия, която изработва зелено гледжосани съдове, по форма и орнаментика съвършено старинни“, пише през 1899 г. Константин Иречек в книгата си „Пътувания по България“.
В края на века местното производство изпада в криза и постепенно запада, въпреки опитите да бъде модернизирано – през 1895 г. в Бусинци е открито първото в България керамично училище, трансформирано през 60-те години на XX в. в малък керамичен цех на местната занаятчийска кооперация, действащ до 90-те години на миналия век.

Експозицията на музея съдържа общо около сто вида трапезни съдове от глина: стомни, делви, чаши, паници, гювечи, гърнета.
Само тук могат да се видят т.нар. оканичета – ритуални малки стомни за вино и ракия, украсени с пластични фигури. Оканичетата са били използвани при канене („окане“) на кумове и гости на сватба. Други съдове, типични за този край, са рукатките.
Причината за разцвета и развитието на древния занаят именно в Бусинци е, че селото лежи върху глина. На метър под повърхността на земята десетилетия наред е била изкопавана глина с най-различни качества и цветове – червена, синя, бяла. Технологията за изработката на съдове е изисквала глината да се изкопае две години, преди да бъде използвана, и да кисне повече от десет месеца във вода, за да се разложат всички варовици. След това сръчни ръце са я оформяли в уникални форми – стомна дудулка с къркавче, стомна любеничарка (във вид на диня), стомна геврек. Местните майстори са се славели с умението си да изработват съдове, които издават звънливи звуци, като се чукне по тях.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар