Кулата на Шемши бей

Posted by on май 18, 2016

729366_1280Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 220 км

Време за пътуване: 2 ч 40 мин

GPS координати паркинг: 43.078717, 25.538368

Информация: Кулата на Шемши бейе изградена около 1650 година, когато турският бей получава в наследство земя и решава да построи на нея разкошен за времето си сарай. И до днес се носи мълва за разкоша, с който било обзаведено бейското жилище.
В с. Леденик има легенда, свързана с кулата на Шемши бей, която е разположена на скалистия хълм Мела. Хълмът е врязан като полуостров в коритото на река Янтра. Преданието разказва, че единственият син на бея се влюбил в красивата българска мома Неда. Разтревожени за съдбата на дъщеря си, родителите се обърнали за съвет към старата знахарка Мина. Тя дала на девойката билка, която приспала момичето така дълбоко, че то изглеждало като мъртво. Не искайки да повярва в мълвата за „смъртта“ на любимата си, господарският син се отправил към дома на родителите ѝ. Виждайки изгората си в ковчег, младият човек се прострелял в сърцето. Не след дълго в къщата се появил старият бей, оплаквайки смъртта на сина си. Очакващи отмъщение, родителите приели новия гост със страх. Мъдрият господар не само не отмъстил, но и дал пари за погребението на дъщеря им.
Късно вечерта, пробудилата се вече Неда и брат ѝ се отправили тайно към Търново, но на излизане от селото ги видял леденичанин и мълвата за възкръсналото момиче се разнесла из селото. Стигнала и до ушите на бея, който обхванат от съмнения, наредил да изровят гроба на девойката. Ковчегът бил пълен с камъни и измамата била разкрита. Всички роднини на девойката били изклани на „Аша Чаир“. Научавайки за трагедията, сполетяла семейството му, братът събрал дружината си и нападнал свитата на бея. Момъкът не успял да стигне до бившия си господар, който изплашен решил да се пресели в Търново. Това е историята на последния бей, обитавал сградата. От този момент леденичани започнали да наричат сградата „Кулата“.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар