Крепост Траянови врата

Posted by on април 9, 2015

1078Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 70 км

Време за пътуване: 1 час

GPS координати: 42.357389, 23.922282

Информация: Траянови врата е исторически проход на около 50 км от София, наречен така на името на римския император Траян, с когото се свързва съществувалата там крепост. Самата крепост „Траянови врата“, от която днес са останали руини е уникална по своята конструкция.

Проходът Траянови врата свързва Ихтиманската котловина с Тракийската низина, като започва югоизточно от Ихтиман, продължава край едноименната крепост и завършва на 4,5 км северозападно от град Ветрен при седловината Паланката (710 м). Намира се на стария римски път Via Militaris, като по трасето му минава стар неподдържан път, който днес е практически неизползваем.
Проходът е бил населен още от времето на траките. През Античността тук е изграден граничният пункт Суки (Succi – на лат.) като преграда между Тракия и Дакия. Непосредствено до него са били построени укрепление и пътна станция, носещи името Сонеум (Soneium – на лат.). По-късно, вече по римско време, пунктът Суки е третиран като граница между префектурите Ориент и Илирик.
Датата на първоначалното строителство на крепостта, символична граница между Тракия и Македония, е неизвестна, но се предполага, че това е станало по времето на император Траян (II век).
По време на археологическите разкопки е разкрита монументална сграда – гарнизон с построен вътрешен двор, открит приземен етаж, 6 входа и 3 вътрешни кули, градени от камъни и 5 реда плоски тухли. Двете островърхи кули, които се намират на западната страна на твърдината, са петстенни и са забележителни от архитектурна гледна точка. На юг от твърдината са запазени останки от стари градежи, вероятно отбранителни съоръжения, с диаметър 30 метра и дебелина на зида 2 м.
При разкопките учените разкриват фрагменти от късноантична битова керамика. Намерени са и 124 бронзови монети от времето на византийските императори Юстиниан (VI в.) и Анастасий (VII в.). Открити са няколко запазени хромела и 22 долиума за съхранение на жито и брашно, както и множество латински надписи. Крепостта, от която има запазени градежи от 2 до 5 метра височина, е била снабдена с уникално водно съоръжение и подземен тунел.
Тунелът е бил дълъг 60 крачки и е отвеждал до подземен извор – изключително стратегическо предимство в древността. Тунелът се намира откъм северната стена. Той е добре запазен във вътрешността на укреплението, но извън крепостните стени е изцяло разрушен заедно с изхода си…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.