Крепостта червен

Posted by on май 13, 2017

007557213Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 300 км

Време за пътуване: 3 ч 45 мин

GPS координати: 43.622257, 26.020838

Информация: Средновековният град-крепост Червен се намира на около 30 километра южно от гр. Русе, в границите на природния парк Русенски Лом. Градът е наследник на византийска крепост от VIв и достига разцвет през XIVв. Средновековното селище включвало вътрешен град-цитадела върху високо скално плато и външен град, разположен в подножието.
Червен бил един от най-големите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Второто българско царство (ХІІ-ХІVв) и важна пътна спирка по пътищата от река Дунав към вътрешността на страната, а от 1235г станал седалище на Червенската митрополия. В околностите му били основани няколко скални манастира. През 1388г бил завзет и разрушен от османските турци. В началния период на османското владичество запазил административните си функции, но постепенно западнал. През ХVІІв изживял нов период на стопанско оживление.
При археологически проучвания в района са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, много жилища и други интересни и значими находки – няколко монетни съкровища, накити, паметници, керамика, предмети на бита, занаятчийски инструменти, въоръжение и др.
Посещението на обекта може да стане само с автомобил или пеш. Разходката из средновековните руини може да се съчетае с разглеждане и на природните забележителности в природния парк, до много от които има изградени еко маршрути. Наблизо е и красивата пещера Орлова чука. Недалеч се намират и други два интересни обекта – Ивановските скални църкви, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, и Басарбовският манастир – единственият действащ скален манастир в България.
Средновековният град Червен е обявен за археологически резерват с Решение № 953 на Министерския съвет от 1997г.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар