Каньонът на река Чернелка

Posted by on май 18, 2016

IMG_8375_1

Разстояние от София: 155 км

Време за пътуване: 2 ч 15 мин

GPS координати: 43.323901, 24.550667

Информация: Каньонът на река Чернелка е разположен между селата Горталово и Къртожабене. Каньонът на места е широк до 200 метра и е с площ от 300 хектара. Образуван е преди милиони години, когато е бил дъно на река. Днес карстовите скали се извисяват като венец на височина от 10 до 30 метра.
Трасето от 6,5 километра е приятно за ходене, без стръмнини. При спокоен ход се изминава за около час и половина. Върви през 17 моста през реката, има поддържани беседки, и дори изградени барбекюта. На един от по-широките участъци има и футболно игрище. Препоръчва се за преходи главно пролет и есен, защото в горещите летни дни температурите на дъното на каньона стават доста високи. Някои туристи избират да повървят само по част от пътеката и да се върнат по същия път до началото й.
Маршрутът може да се обходи и в двете посоки, но най-често изходната точка е село Горталово.
Освен красивата природа каньонът въздейства и с древни легенди, които местните хора с охота разказват. За Цепената скала в началото на маршрута откъм Горталово казват, че е дело на Крали Марко, който изгубил някъде наоколо следите на Муса Кесаджия, след като три дни се бил с него, и в гнева си разсякъл канарата с меча си.
Особено запомнящ се е Провъртеника – издадена над реката скала с отвор по средата, дълбок близо 15 метра. Легендата гласи, че в прастари времена двете племена, живеещи отгоре и отдолу, се скарали заради любов между момък и девойка. Обитателите около реката не давали на съседите си вода и горното племе пробило скалата, за да стига до живителната течност.
Сред няколкото пещери най-любопитна е Царевата дупка, за която се предполага, че е била наблюдателница, построена по заповед на цар Иван Шишман. Тя е на височина 10 метра. Специалисти твърдят, че в долината на Чернелка има късноантични и средновековни останки, както и раннохристиянски скален манастир. Те обаче все още не са проучени.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар