Екопътека Тектонски гребен Калето – с. Реселец

Posted by on юни 1, 2015

9-2Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 130 км

Време за пътуване: 1 ч 50 мин

GPS координати: 43.237388, 24.012857

Информация: Първо разклонение – вдясно на къта за отдих с огнището, указателна табела насочва по тясна горска пътека, която води към върха на скалното възвишение “Калето”. /върви се около 15 мин. по стръмнина/. По пътя може да се видят останките от късно античната крепостна стена и находища на див чемшир, билки и горски цветя.

Второ разклонение – вляво има указателна табела, която насочва по тясна горска пътека. Тя е успоредна на река Ръчене и в посока към дъното на Тектонския грабен. Това е част от стар римски път, свързвал Улпия Ескус със Сердика. Могат да се видят в боровата гора останки от римски къщи и крепостната стена, горски растения и цветя, билки и гъби.
ТЕКТОНСКИ ГРАБЕН “КАЛЕТО”: Уникалният природен феномен представлява район с дължина приблизително 750 метра и широчина 30-40 м. Отвсякъде го обграждат отвесни скали и слизането в него става по романтична пътечка между тях.
Преминава се покрай Отсечената скала – голям, леко наклонен монолитен блок подобен на десет етажна сграда. Местните хора разказват легенди за девойка, не пожелала да приеме турската вяра и се хвърлила от върха на скалата. От мъка скалата се разцепила. По протежението на каньона могат да се видят няколко интересни скални фигури, една от които е “Гъдулката”. Най-характерната пещера по маршрута е “Темната дупка”- Пещерата има форма на тристенна пирамида с височина около 70 м. Единият ръб представлява тесен вход за пещерата, която е тъмна и студена през летните горещини, вследствие на силното въздушно течение, което става в нея. Подът е неравен и има форма на равнобедрен триъгълник с бедра по 15 м и основа около 25 м. Покрит е с мъх. Тук живеят прилепи.
ОГНИЩЕТО – естествено обособено в скалите пространство, където пушекът на запален огън сам си пробива път между скалите, подобно на комин. Достъпът до него е по огромни каменни блокове, които местните жители наричат “Каменната река”.
Преминава се покрай Кошарата /в миналото това място е било кошара, оградена от едната страна от скалите/ – тук може да поседнеш за отмора.
Пътеката продължава покрай огражденията, до които е стигал бившия резерват за муфлоните и се излиза на Добринин дол на р. Ръчене /до чешмата/.

Трето разклонение – Екопътеката продължава югозападно, успоредно по р. Ръчене, по асфалтирания път. Непосредствено до обособения плаж и
чешмата, на поляната се предвиждат обособяване на кътове за отдих и игри. Преминава покрай профилакториума и стига до м. „Пладнището” по земен път
През летните горещини може да се разхладиш във вира с обособен плаж и водни колелета. Пътят пресича реката и продължава до природната забележителност „Реселешките кукли”, и изкуственото езеро „Баража”, образувано от преграждане на реката. Ако следим поречието на реката отново се стига до барбекюто и подслона за отдих, от където по стълбите може да се стигне до хижа “Момина сълза”,която в момента е неработеща.
В близост до барбекюто има обособен малък водопад над който водата е тиха и спокойна и става за риболов, а под водопада мястото е чудесно за скокове във водата и за плуване. /дълбочина 4 метра/
Ако не се отклонява от маршрута, а се продължи по течението на реката в посока към с. Реселец се стига до началото на екопътеката и паркинга.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.