Дряновска екопътека

Posted by on август 15, 2020

Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 220 км

Време за пътуване: 2 ч 55 мин + 2 часа пеша

GPS координати: 42.948466, 25.430660

GPS координати паркинг: 42.951310, 25.431878

Информация: Дряновската екопътека започва малко преди входа на пещера „Бачо Киро“, в началото се ходи по изсечени в скалите стъпала, а после по добре утъпкана пътека през прохладната гора. На няколко места има обособени кътове с обзорни гледки, като при три от тях има и пейки. Пътеката се преминава приблизително за 1:30 часа.
Началото е стъпалата вдясно от входа на пещера Бачо Киро. След стъпалата се поема наляво към Пейката на Любовта (в дясно към каньона няма смисъл – съоръженията са потрошени). След известно време пътеката се разкланя. Ако се поеме надясно нагоре се стига до друга пътека, която надясно води до останките на кула водохранилище.
После се върнете по пътеката, продължете надолу (а не наляво, откъдето дойдохте) и ще минете през и около останките от стопанските и казармени помещения, запазени на височина до около един метър. Пътеката ще ви отведе до другото възлово място – беседката.
Срещу беседката е една от панорамните тераси с пейки
Ако от беседката тръгнете наляво, само след 30-ина секунди свивате надясно и ще се озовете на другата тераса с пейка, при това не каква да е, а Пейката на любовта! След това имате два варианта – тръгвате от Пейката вдясно (надолу) и се връщате при входа на пещерата; ако сте по-авантюристично настроени, тръгвате наляво и ще стигнете до една метална стълба, която за нула време ще ви свали до реката, точно до Сини вир.
Подминавате беседката и ще стигнете до последната панорамна тераса. От нея надясно, близо до ръба на скалата, където ще видите пътеката и тя сама ще ви води. Следете внимателно и къде е отбивката наляво (надолу) към метална стълба.
Ако водата е достатъчно малко, разходете се по оголените скали и се насладете на каньона. След това хванете тясната пътечка, лъкатушеща се край реката. След мъничката дървена стълба ще излезете на широката пътека по брега. Първо свийте надясно, за да видите отблизо Сини вир – най-дълбокият по реката. След това се обръщате и само по широката пътека, която води до задния вход на Дряновския манастир (до дървеното мостче).

*До манастира има изградена и втора еко пътека, наречена Via Ferrata. За да тръгнете по нея, трябва да излезете от манастира от страничния изход. Намира се в дясно от църквата, където има тясно тунелче с врата. Преминава се по дървено мостче над реката и се излиза на голяма поляна, където трябва да се завие наляво. Пътеката представлява кръгов маршрут, който включва изкачване до платото Стринава, където има останки от византийска крепост. После се спуска през гората и завършва при паркинга на манастира.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар