Гушовски манастир

Posted by on юни 10, 2015

015004500Планиран за посещение :-)

Разстояние от София: 135 км

Време за пътуване: 2 ч 50 мин

GPS координати: 43.365778, 22.839206

Информация: Гушовският манастир „Свети Архангел Михаил“(„Св.Рангел“) се намира на около 7 км югозападно от Чипровци.До мястото води добър чакълиран път, достъпен за леки коли.
Според местната легенда преди много години на този ден хората са ходели в планината при манастира, а от Балкана слизал елен, който носел името Гушовец,което идвало от бялото петно на гърдите му. Хората го чакали да си почине и да пие вода и го принасяли в жертва. Един път обаче еленът закъснял и хората го заклали преди да си е починал, и да е пил вода. Оттогава, никога повече не дошъл елен.
Народната памет е съхранила тази легенда и я свързва с датата на избухването на Чипровското въстание-6 септември.От незапомнени времена до днес всички чипровчани почитат 6 септември, като се събират до останките на Гушовския манастир и правят народна трапеза-курбан.
Не се знае кога е бил създаден Гушовския манастир,но в действителност е бил опожарен и разорен след трагичния развой на Чипровското въстание през 1688 г.Има сведения,че тук оттеглилите се въстанници са дали последен отпор на освирепелите орди.
Знае се и,че в началото на XVII в. владиката отсядал тук при идването си от София.
Гушовският манастир играе не по-малка роля от Чипровския “Св.Иван Рилски“,както за историческата наука,така и и за развитието на Чипровци като културно-просветно средище.
От някогашния манастир днес са останали зидовете от църквата и купчини камъни от манастирските сгради.
Манастирският храм представлява еднокорабна,едноапсидна постройка с притвор.Стените му са градени с ломени камъни споени с хоросан,днес те са изцяло вкопани в земята на дълбочина до 2 м.В северозападния ъгъл са каноничните проскомидийна ниша и умивалня,има две ниши и от двете страни на входа на западната стена.
За това ,че църквата е била някога отвътре украсена със стенописи говорят,срещащите се тук-таме малки живописни фрагменти.
Силно въздействащ е каменният кръст величествено извисяващ се на хълмчето северозападно от манастира.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар