№16. гр. Враца – Пещера „Леденика“

Пещера „Леденика“

16. гр. Враца – Пещера „Леденика“

Леденика е една от най-красивите и посещавани пещери в България. Намира се на 16 км от град Враца, на територията на природен парк Врачански Балкан. До пещерата се стига по асфалтов път, който преминава през прохода Вратцата. Най-подходящите сезони за посещение са зимата и пролетта.
Пещерата е дълга около 320 m и има десет зали. Първата зала е най-ниската част и се нарича „Предверието“. През зимата и пролетта в тази зала се формират ледени образувания (сталактити, сталагмити, сталактони), откъдето идва името на пещерата. Ледената колона е интересен феномен, защото в самата пещера температурата е постоянна и е около 8-16 градуса. Влажността на въздуха е 92 %. Леденика” е известна с красивите зали и формирования — „Езерото на желанията”, „Проходът на грешниците” и др. Тук се намира и най-атрактивната пещерна зала на Балканите — „Концертната зала”, която притежава ‘божествена’ акустика. Врачанската филхармония изнася в нея симфонични концерти. Концертите са не повече от 30-40 минути, защото високата влажност крие рискове за инструментите.
Пещерата Леденика е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз под номер 16. Печатът се намира на касата.

Повече снимки можете да видите в нашата фото-галерия


GPS координати: 43.010329, 23.475566

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.