Открит музей Кораб Горянин

Кораб Горянин е открит музей, разположен под модерен купол в центъра на Царево, в който могат да се видят отблизо останките на най-големия дървен кораб, строен някога в България. Представа за цялостния му вид е можело да се добие от макета, пазен в стъклена кутия. За съжаление вече кутията е празна и макета е изчезнал незнайно къде…

Открит музей - кораб Горянин

Открит музей – кораб Горянин

Корабът „Горянин“ е най-големият и единствен български тримачтов дървен ветроход, рожба на традиционното дървено корабостроене. Той е и най-големият български учебен кораб родно производство.

кораб Горянин

кораб Горянин

Горянин е строен за товарен кораб в корабостроителницата в Царево е от 1941 до 1947 г.  и е пуснат на вода през август 1947 г.
Той представлява тримачтов ветроход (шхуна) с водоизместимост 480 бруторегистър тона, полезен товар 350 тона и единствен тримачтов учебен ветроход, строен у нас, като представител на българските гемии.
Създаването на този кораб е забележително постижение на българското местно корабостроително изкуство, неразривно свързано със създаването и развитието на корабостроителницата на Странджанския районен горски кооперативен съюз (СРГКС) гр. Царево. Нейната дейност е значителна проява в историята на българското корабостроене. Проектант на кораба и ръководител на строежа е роденият в Сливен виден български корабостроител от чешки произход инж. Карл Трънка (1882-1954), преподавател по две науки в Морското училище и инженер корабостроител във Флотския арсенал във Варна…

Килът на „Горянин“ е заложен на стапел на 10 май 1943 г. при голяма тържественост. При строителсвото са използвани голямо количество дъбови трупи от Странджанските гори. Свличането на трупите се извършвало от волски впрягове до корабостроителницата. Специално са избирани и криви дъбови дървета за изработването на ребрата. Максималният набор на кораба (кил, форщевен, ахтерщевен, ребра, бимси, ширстреков, скулов пояс и т.н.) бил висококачествено изработен от първокачествен странджански дъб.

Детайли от кърмата на кораб Горянин

Детайли от кърмата на кораб Горянин

От 1985 г. с последното си име „Патриот“ заедно с още 706 съществуващи тогава кораба от 43 страни, фигурира в Международния регистър на историческите кораби под закрилата на ЮНЕСКО.

Корабът има 46 години на вода и 12 години са на дъното край буна №1 на варненския плаж.

За годините на своето съществуване сменя три имена  (Горянин, Н.Й.Вапцаров и Патриот) , три коренно различни функции, както и изискваните преустройства…
Първоначално „Горянин“ е товарно-моторна ветроходна тримачтова шхуна дълга 39,11м (с бушприта- 44м), широка 8,50м, газене 2,81м и водоизместване 370т. Шесте ветрила имат обща площ 313 кв.м, а дизеловият двигател „Бурмайстер и Вайн“ мощност от 240к.с. Корабът има кърмова надстройка (навигационна рубка, каюта за командния състав и склад), две надстройки над бордовете в средната част на палубата, а под нея форпик с верижен сандък и склад. Близо с около 15 души екипаж предназначения да превозва дървени въглища до Турция кораб прави и няколко рейса по Източното Средиземноморие.
Три десетилетия е учебен кораб под името „Н. Й. Вапцаров“ и претърпява две преустройства. На него се обучават хиляди курсанти и стотици нахимовци. В началото на 80-те години корабът е предаден на Организацията за съдействие на отбраната. Наречен е „Патриот“ и подготвя донаборници по различни морски специалности.

Музей - кораб Горянин

Музей – кораб Горянин

Технически данни:

Ветрилно стъкмяване – тримачтова гафелна шхуна 6 ветрила,дървен рангоут (цели мачти)
Ветрилна площ – 313м2
Вместимост- като товарен кораб – 270,12 б.р.т., 170,43 н.р.т.
Водоизместване – 370 т.
Дедуейт – като товарен кораб – 330 т.
Корпус – дървен (странджански дъб и бор), подводната част обшита с поцинкована ламарина
Дължина с бушприта – 44 м.
Дължина на корпуса – 39,11 м.
Дължина между перпендикулярите – 32,08 м.
Широчина максимална – 8,50 м.
Широчина при мидела – 8,10 м.
Височина на корпуса – 4,15 м.
Газене максимално – 2,81 м.
Газене пълен – като товарен кораб – 3,20 м.
Газене празен – като товарен кораб – 2,20 м.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.