Живата вода

Чешма Живата вода

Чешма Живата вода

Село Боснек е известно с чешмата, извора и пещерата, наречени Живата вода. Най-атрактивна за посетителите е чешмата. Водата от извора (намиращ се малко по нагоре) е каптиран и тече на тласъци през устата на скулптура изобразяваща глава на крокодил или змей, като ту тече със силна струя, ту пресъхва напълно. Автора и времето на направата на чешмата са неизвестни.

Съществуват няколко легенди свързани с този природен феномен, като най-разпространената е, че когато пред чешмата застане грешен човек – водата спира, ако гато застане праведен, тя отново потича с пълна сила.

Водата от извора се смята и за много лековита и привлича много хора, които търсят изцеление.

Първите известни сведения за извора са още от османския пътешественик и пътеписец Евлия Челеби, който през XVII век прави най-ранното описание на карстовия феномен – пулсиращ извор. Евлия Челеби го нарича „Чешмата на щастието“. Той надълго и широко описва, че „тази чешма се състояла от една бистра и сладка вода, която течала от една гладка, лъскава, стръмна и висока до набесата скала. Който е пролял кръв или на млади години е извършил някой грях, такъв човек щом посягал да пие вода, последната преставала да тече.“ Евлия Челеби сам бил свидетел, как няколко души успели да пият вода, а други не.

До самата чешма е изграден заслон с две маси и пейки. Има и камина. В заслона могат да се съберат до десетина човека.

Източник: Странник БГ


GPS координати: 42.524190, 23.201860


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.