Егейска Турция – ден втори – Чанаккале

Posted by on май 14, 2015

Продължение от Егейска Турция – ден втори – крепостта Килитбахир, Дарданелите

Чанаккале

Чанаккале (Çanakkale)  се намира на южния бряг на пролива Дарданелите (Dardanelles),  в най-тясната му част. В миналото Дарданелите са се наричали Хелеспонт (Hellespont). Проливът свързва Егейско и Мраморно море. Сегашното название на града показва, че преди е бил център на грънчарството (Чанак калеси „Грънчарската крепост“ или „Чанаккале“).

Чанаккале e пристанище на страната и важен център на туризма.  Това е най-близкият по-голям град, намиращ се до Троя.

Вилает (провинция) Чанаккале е наричан още „малкият Истанбул“, поради факта, че има територия на два континента – Азия (Biga Peninsula) и Европа (Гелиболу или полуостров Галиполи) .

Историята на Чанаккале е свързана с историята на Дарданелите и боевете, които са се водили в този район. Историческият символ на града е крепостта Чименлик (Çimenlik) от 15 век, откъдето започва историята на единствения нов град от времето на отоманската империя.  Чанаккале е емблематичен в историята с две световни войни – Троянската и Първата световна.

За да стигнем до военно историческия музей, минахме по тесни стари улички, където се изискваха специални шофьорски умения. В първия момент ни се стори, че това са пешеходни зони. Хората пресичаха без особено внимание и не се притесняваха от колите.

IMG_2209

Чанаккале (Çanakkale)

Намерихме си място на платения паркинг, заредихме се с вода и фотоапарати. Цената на паркинга се оказа доста по-висока обявеното на табелата, но езиковата бариера не ни позволи да спорим.

IMG_2231

Чанаккале (Çanakkale) – паркингът до музея

Военно историческия музей в Чанаккале

Влязохме в парка на музея и се изненадахме от площта и размерите. Щом видях десетките оръдия, музея и всичко наоколо, разбрах че мъжете няма да пропуснат нищо и ще ни трябват поне два часа. Времето все още не беше прекалено горещо, което ми даваше надежда, че ще ни е приятно и интересно.

Зад парка е крепостта Чименлък, построена по заповед на Мехмет Завоевателя през 1452. В близост до входа на парка има археологически музей, съдържащ военни реликви от битките при Галиполи.

_DSC0799

Карта на военно-историческият музей в Чанаккале (Çanakkale)

Корабът Нусрат и историята на битките през Пърата световна война

Първо посетихме точното копие на кораба Нусрат, използван през войната за миниране на пролива. На 18 март 1915 г. войските на Антантата правят опит да влязат във водите на Чанаккале, но не успяват, защото те са минирани. Затова този кораб има значителна роля в победата на осмаците при Чанаккале.

_DSC0770

Копие на кораба Нусрат

Модерна презентация на събитията ни върна във времето на военните дйствия през Първата световна война при пролива Чанаккале /Дарданелите/ в годините от 1914 до 1916 между войските на Антантата /Франция, Великобритания / и Централните сили /Османската империя,Австро-Унгария, Германия/. Започнахме да разбираме важността на войните, които са се водили на Дарданелите и цената, която е платена за тях – загинали са повече от 120 хиляди войници и ранени повече от 130 хиляди. Изключително впечатление ни направи фактът как врагове са си помагали, за да се намалят жертвите. Разгледахме каютите, които бяха автентично подредени и с поставени манекени в тях. Човек има чувството, че се връща в годините на войната.

От палубата на кораба се разкрива интересна гледка към Европейския бряг, украсен с  известното пано „DUR YOLCU (Пътнико спри)” заедно с първите строфи на турския поет Неджметин Халил Онан:

Dur yolcu!
Bilmeden gelip bastýöýn,
Bu toprak, bir devrin battýöý yerdir.

Опитах се да намеря превод на този стих ма български език, но за съжаление без успех. Преводът, който предлагам е от англйиски и руски:

Пътнико спри!
Земята, на която стъпваш
е свидетел за края на една ера.

Паното е разположено на около 3 дка изсечена гора и изразява почит към загиналите в една от най-големите битки в световната история – тази при Галиполи през 1915 г. по време на Първата световна война.

_DSC0775

Възстановка на мините от кораба Нусрат

След кораба Нусрат, се отправихме към експозицията. Експонатите , събирани с години, ни върнаха отново в годините на войната. В музея се прожектираше интересен филм, който за съжаление не беше преведен.

Крепостта Чименлик

Пред входа на самата крепост се виеше дълга опашка, понеже в музея се влизаше само с екскурзовод. За щастие не чакахме дълго, понеже повечето посетители имаха желание за екскурзовод на турски език. Най-интересните експонати бяха запазените лафети от войната.

_DSC0765

Крепостта Чименлик

Паркът – една възможност да се доближите до всеки експонат

Паркът на музея е едновременно приятен за разходка и интересен с експонатите си. Имахме възможността да погледнем през перископ и да видим от близо изключително запазени артефакти от войната.

IMG_2211

_DSC0776

Перископ в музея в Чанаккале

 

_DSC0805

 

Бяхме събрали много впечатления и беше време да потеглим към следващата ни цел.

Следва продължение – Троя, Асос, Айвалък…


Ако желаете да намерите подходящ хотел на изгодна цена в Чанаккале, препоръчваме ви да използвате утвърдената резервационна система booking.com. За ваше удобство ви предоставяме формата за търсене.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.